Különóra


Modern kor

Miért hívjuk Párizst a fény városának?

Két oka is van annak, hogy a francia főváros megkapta a Fény városa becenevet: az egyik metaforán, a másik tényleges gyakorlaton alapul.

Két magyarázat is van arra, Párizs miért lett a fény városa: az egyik közülük az, hogy a 18. században a felvilágosodás egyik vezető városának számított, és egyébként is, történelme során mindig előremutató szellemiségű emberek lakták. Olyan nagy nevek éltek itt, mint a biológus Buffon vagy Jussieu, az enciklopédisták: Diderot és d’Alembert és a filozófusok: Voltaire, Rousseau, Condorcet, Montesquieu. Párizsban sokkal szabadabban, vadabban lehetett élni, mint a kor többi nagyvárosában, így nem csoda, ha a felvilágosult életstílushoz köthetően megkapta ezt a megtisztelő nevet.

A másik magyarázat sokkal gyakorlatiasabb, mint az első: ez volt az egyik első olyan város, ahol bevezették az utcalámpákat az 1889-es világkiállítás alatt. Ez azt jelentette, hogy az emberek sötétedés után is kimerészkedhettek, és nem kellett a házakra erősített olajlámpákra hagyatkozniuk, ha látni akartak valamit. A város hirtelen sokkal világosabbá, ezzel együtt sokkal biztonságosabbá is vált. 

Miért hívjuk Párizst a fény városának?

   FORTEPAN / VARGHA ZSUZSA

 

De mi a helyzet ma? Jelenleg a párizsi nevezetességeket 113251 felszíni fényforrással világítják meg, és 14443 földalatti világítótest üzemel a városban. Utcalámpákból több mint ötvenezer működik a fények városában.