Különóra


Középkor

Miért hívjuk az amerikai őslakosokat indiánoknak?

Amikor Kolumbusz Kristóf 1492-ben elérte Amerika partjait, fogalma sem volt arról, hogy valójában hol van - azt hitte, eljutott Indiába. Nem úgy, mint a kor egy másik itáliai hajósának, Amerigo Vespuccinak, aki már felismerte, hogy nem Indiában, hanem egy új és ismeretlen földrészen járnak. De ha már rég tudjuk, hogy Amerikának nem sok köze van Indiához, akkor miért hívjuk még mindig indiánoknak az amerikai őslakosokat?

Amikor Kolumbusz Kristóf a spanyol koronától hajókat kapott, azért indult útnak, hogy megkeresse az Indiához vezető utat nyugat felé. Ekkoriban ugyanis a Török Birodalom elzárta a keletre vezető kereskedelmi utakat, így az európai hatalmak alternatív útvonalat próbáltak keresni. Kolumbusz el is ért egy partszakaszt nyugat felé, ez azonban nem India volt, hanem egy ismeretlen kontinens, Amerika. Kolumbusz és legénysége ezt nem tudta, így amikor a Karib-térségben bennszülöttekkel találkoztak, úgy hitték, ezek a sötét bőrű emberek lehetnek India egzotikus lakosai.

Az Ó- és Újvilág első találkozás a Guahani-szigeten történt, ekkor Kolumbuszék európaiként először találkoztak kukoricával, burgonyával és még sok minden mással, ami a helyiek számára mindennaposnak bizonyult. Az őslakosok számára is rengeteg ismeretlen eszköz volt a felfedezőknél, például a fémeszközök, amelyekhez hasonlókat még soha nem láttak. Amikor néhány katona megmutatta kardját, a bennszülöttek megmarkolták az élüket és csúnyán megvágták velük a kezüket, de ez volt a legnagyobb konfliktus, ami ekkor történt.

Miért hívjuk az amerikai őslakosokat indiánoknak?

 

 

A második találkozás már nem sikerült ilyen békésre. Mivel Kolumbusz egyik hajója a dominikai partok közelében zátonyra futott, így a legénység egy része már nem fért fel a többi hajóra, és ott kellett maradnia Dominikán. Sajnos a vendégeskedés elég rövidre sikeredett, ugyanis a betolakodókat a harcias ciguayo törzs lenyilazta.

Annak ellenére, hogy nem talált fahéjat, borsot, szegfűszeget és egyéb más fűszert, amelyek bizonyították volna, hogy Indiában van, Kolumbusz nem fogott gyanút, és 1506-ban abban a tudatban halt meg, hogy Indiába jutott el. Ennek megfelelően a felfedezők továbbra is indiánoknak hívták a bennszülötteket.

Bár az amerikai őslakosoknak megvolt a saját elnevezésük magukra, az európaiak mégis az indián szót használták rájuk még több évszázadig. Sőt, még a 60-as és 70-es években virágzó western filmekben is indiánoknak hívják az észak-amerikai bennszülötteket. Manapság már nem szokás az indián jelzőt használni, jellemzően a „native american” kifejezést mondják az amerikai őslakosok megnevezésére. Ugyanakkor az indián kifejezés ilyen hosszú ideig fennálló használata rámutat az európai elnyomás és gyarmatosítás kegyetlenségére és egyoldalúságára. 

 

Tetszett? Olvasd el ezt is: