Különóra


Modern kor

Mi volt az első étel, amit a Holdon ettek?

1969. július 20-án Neil Armstrong kicsit lépett egy embernek, de hatalmasat ugrott az emberiségnek, és első emberként a Holdra lépett az Apollo-11 leszállómoduljának fedélzetéről. Aztán egy rövid, két és fél órás űrséta után űrhajóstársával, Buzz Aldrinnal leültek megenni az első Holdon elköltött vacsorát – de mi volt ez pontosan?

Rengeteg mindenben volt első Neil Armstrong és Buzz Aldrin, amikor 1969. július 20-án eljutottak a Hold felszínére: egyértelműen ők voltak az első emberek az égitesten, és ők készítették az első fényképeket is a felszínen – sőt, az első ételt is ők fogyasztották el az Apollo-11 leszállómoduljának fedélzetén. Arról, hogy ez pontosan mi is volt, még a mai napig is folyik némi vita.

A hivatalos verzió szerint ugyanis a két űrhajós szalonnakockákat, őszibarackot, süteménydarabkákat evett és ananász- és grapefruitlevet, valamint – elmaradhatatlanul – kávét ivott. Ezt a menüt nem sokkal a felszállás előtt döntötték el, és a bacon sokáig minden amerikai űrhajós étrendjében szerepelt.

Egy másik verzió szerint azonban, mivel Buzz Aldrin mélyen vallásos volt, mégsem a bacon volt az első étel, amit a Hold felszínén ettek – legalább is technikailag nem. Ő ugyanis presbiteriánus vallása miatt leszállás után imádkozott egy sort, majd úrvacsorát tartott. Az úrvacsorának pedig szerves részét képezi a kenyér, mint Jézus teste. Sőt, így már a gyümölcsleveket és a kávét is meg lehet fosztani elsőségüktől, hiszen az úrvacsora alatt Aldrin bort is fogyasztott

Eredetileg úgy tervezték, hogy a NASA közvetíteni fogja Aldrin imádkozását és úrvacsoráját, de végül úgy döntöttek, hogy nem szeretnék megsérteni a többi vallás képviselőjét – ezért meghagyták az űrhajósnak, hogy magában tegyen tiszteletet a hitének. 

Az így második helyre szorult bacon egyébként egészen a Gemini-misszióktól a 2000-res évek elejéig fontos szerepet játszott a NASA étkeztetésében, és az űrhajósoknak csak 2002-ben kellett feladniuk – ekkor kaptak új étrendtervezetet. Ma a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a leginkább hasonló étel a vízzel újrahidratálható szárított kolbászos húspogácsa, ami, lássuk be, nem ugyanolyan, mint egy friss, ropogós sült szalonna.