Különóra


Középkor

Mi az a Selyemút?

Bármennyire úgy tűnik is, a Selyemút nem egy selyemből készült utat takar, hanem a történelem legkiterjedtebb kereskedelmi útvonalát Európa és a Távol-Kelet között. A Selyemút a mai Olaszországtól egészen Japánig húzódott, és ezen az útvonalon érkeztek Európába olyan luxustermékek, mint a bors, szegfű vagy a selyem.

Nem véletlenül mondják még ma is a drága dolgokra, hogy „borsos az ára”: ez arra utal, hogy a középkori Európában a bors tényleg luxuscikknek számított. Hogy mire használták? A helyzet az, hogy a hűtőgép megjelenése előtt elég problémás volt a hús tartósítása, így amikor az elkezdett megromlani, a kor séfjei borssal nyomták el a rossz ízét. A fűszer Indiából érkezett, a kor legfontosabb kereskedelmi útján, a Selyemúton. 

Maga a Selyemút elnevezés meglehetősen újkeletű, először Ferdinand von Richthofen német geográfus használta 1877-ben, azonban már Nagy Sándor idején is használták. Az útvonal nem volt állandó, a háborúk és az éhínségek gyakran változtatták. Általánosan azonban elmondható, hogy Kínából indult, majd a mai Mongólián, Üzbegisztánon, Türkmenisztánon, Afganisztánon, Iránon, Irakon és Törökországon át vezetett. A Selyemút déli útvonala Tibeten és Indián keresztük vitt a mai Irán területére. A kereskedelmi útvonalon karavánok közlekedtek és szállították városról városra portékáikat.

Mi az a Selyemút?

 

Az útvonal mentén számos város és üzleti gócpont emelkedett ki, némelyikük lakói mesés gazdagságban éltek a jól jövedelmező kereskedelemből. A Selyemút az 1400-as évektől azonban látványos hanyatlásnak indult. Ekkoriban ugyanis az Oszmán Birodalom elzárta az európaiak elől az útvonalat – ezzel a teljes keleti piacot -, és csak hatalmas vámért cserébe volt hajlandó átengedni a keletről érkező árukat. Az Európaiak ezért alternatív utakat próbáltak keresni, Törökország megkerülésével. 

Egy ilyen küldetésnek vágott neki Kolumbusz Kristóf is, aki Indiát ugyan nem érte el, ám Amerika felfedezésével egy egészen új irányba indította el a világ fejlődését. Míg a kereskedelem a következő évszázadokban felpörgött az Atlanti-óceánon, addig a Selyemút fokozatosan egyre jelentéktelenebbé vált.