Különóra


Irodalom

Mi az a kafkai fordulat?

Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták - ezekkel a sorokkal kezdődik Franz Kafka talán legismertebb regénye, A per. A regényben rejtélyes per zajlik Josef K. ellen, aki a bürokrácia labirintusszerű gépezetében próbál az ügy végére járni. K. sosem tudja meg pontosan, miért taróztatták le, és azt sem, mi a bírósági eljárás menete, mivel ügye végül nem jut el a legfelsőbb bíróságra (figyelem, spoilerveszély!), és kivégzik. A per egy ízig-vérig kafkai darab, az egész mű lényege a kis ember tragikomikus harca a nagy és átláthatatlan államapparátussal - Kafka nagyon jól megragadta a modern kor egyik legjellemzőbb vonását.

Amikor valamire azt mondjuk, hogy kafkai, az valamilyen abszurd, értelmetlenül bonyolult és frusztráló helyzetet takar. Képzeljetek el például egy hosszú sorbanállást valamilyen hivatalnál, ahol órákat kell elvesztegetnetek, mivel a sorszámkiadó gép aznap épp nem működik. Mindezt azért, hogy kapjatok egy pecsétet valamilyen papírra, amivel egy másik hivatalnál kiválthattok egy igazolványt. Mire sorra kerültök, kiderül, hogy a hivatalnok nem pecsételheti le a papírt, mivel a személyigazolványotok három napja lejárt, ezért hivatalosan nem tudjátok igazolni magatokat. Úgyhogy az egész vissza, irány a város másik fele, egy másik hivatal, egy másik végtelen hosszú sor, hogy kiváltsátok a személyigazolvány kiváltásához szükséges kérvényt, amihez még csatolni kell egy igazolványképet is - ismerősen hangzik nem?

Kafka 1883-ban született, és élete nagy részét az akkor a roskadozó Osztrák-Magyar Monarchiában található Prágában töltötte. Kafka írásainak hőse leggyakrabban egy középszerű hivatalnok, aki akarata ellenére valahogy a bürokrácia kilátástalan útvesztőjébe keveredik. A főszereplőnek olyan sok átláthatatlan és logikátlan megpróbáltatáson kell átverekednie magát, hogy végül a cél elérése is az értelmét veszti.

Kafka Poszeidón című művében Poszeidónnak, a vízistennek annyira sok papírmunkája van, hogy soha sincs ideje kimenni és felfedeznie a saját birodalmát. Poszeidón senkit nem tart elég méltónak ahhoz, hogy segítsen neki a munkában - ezért, bár ő a mindenható, mégis a saját egójának rabja. Ebben a műben is megtalálható minden, ami a kafkaiságot jelenti. Az ő írásai ugyanis nem csak a túlnövekedett bürokráciát parodizálják ki, hanem fontos szerep jut bennük a tragikomikus főszereplőknek is, akik végső soron maguk teremtették és tartják működésben azt a torz világot, amelyben benne élnek. Az átváltozás című novella főszereplője például egy nap arra ébred, hogy átalakult egy óriási rovarrá, ám ő nem a saját állapotáért aggódik, hanem azon, hogy beér-e időben a munkahelyére.

Kafka világa görbe tükröt tart elénk a néha abszurditásba hajló saját világunkról, a benne szereplők pedig a modern kor tragikomikus hősei.