Különóra


Matematika

Mi az a Big Data?

Manapság rengeteg elektronikus kütyü vesz minket körül, és a legtöbbnek van internetes összeköttetése is. Ezeknek az eszközöknek a használatával rengeteg digitális adatot hagyunk magunk után, amelyek elemzésével eddig soha sem látott összefüggésekre jöhetünk rá a jövőben. Üdv a Big Data világában!

Amikor Facebookot, Instagramot, böngészőnket vagy akár csak a bankkáryánkat használjuk, akaratlanul is rengeteg digitális információt adunk meg magunkról. Ez az óriási adatmennyiség betekintést enged a viselkedésünk, gondolkodásunk és ízlésünk olyan szintű részleteibe, amit magunktól nem biztos, hogy elmondanánk másoknak. A nagy cégeknek természetesen ez aranybánya, hiszen a fogyasztók viselkedésének pontos ismeretével, pontosabban rá tudják szabni az eladni kívánt terméket a vevőknek.

A bejövő adatmennyiség hihetetlenül nagy. Ha az őskortól kezdődően 2000-ig az összes ember által létrehozott adatmennyiségétet összesítenénk, az kevesebb információ lenne, mint amennyit manapság egy perc alatt megtermelünk. Azonban a megtermelt adat jelentős része szemét, és csak akkor ér valamit, ha tudjuk, hogy honnan és miként nyerjük ki belőle a nekünk fontos dolgokat. Ezt nevezzük big data (nagy adat) elemzésnek.

Manapság már egyre kevésbé szükségesek nagy költségvetésű és hosszadalmas közvéleménykutatások, hiszen a big data elemzésével pillanatok alatt tűpontos képet alkothatunk a nekünk érdekes dolgokról. A big data elemzést alkalmazzák például autók fejlesztésében, hogy még biztonságosabbá váljon a közlekedés. Használják filmek és sorozatok gyártásánál is. Egy előfizetéses csatorna például megvizsgálta a nézők sorozatnézési szokásait, és ezeket az adatokat figyelembe véve kezdett el olyan színészeket, rendezőket és történeteket összerakni, amelyek a közönség igényei számára a legtökéletesebbek voltak.

Mi az a Big Data?

 

A big data az orvostudományban is új megoldásokat hozhat. Napjainkban, akinek van társadalombiztosítása, annak a teljes egészségügyi portfóliója egy adatbázisban található meg. Így akár egész Magyarország egészségi helyzetét feltérképezhetnénk, és például jobban kiszűrhetnénk, hogy kinek melyik kezelés vagy gyógyszer lenne a legmegfelelőbb.

A big data elemzés manapság még gyermekcipőben jár, ám a közeljövőben várhatóan egyre többen fogják kihasználni az adatbányászat ezen új formáját.