Különóra


Irodalom

Melyik volt az első könyv, amit nem kézzel írtak?

Régen igencsak problémás lehetett a könyvírás: mindent kézzel leírni, majd áthúzni, újraírni, lemásolni, ellenőriztetni, megint újraírni – nem volt lehetőség egy kattintással egész bekezdéseket törölni vagy átfogalmazni. Már az is hatalmas segítség volt az írók számára, hogy az írógépet feltalálták, hiszen ha valaki megtanult vele gyorsan dolgozni, lényegesen lerövidíthette a munkaórák számát – és az ínhüvelygyulladásokét is. 

Mark Twain 1904-ben lejegyzett önéletrajzában az áll, hogy az első regénye, amit írógéppel írt, az a Tom Sawyer volt – általánosan ezt tartják egyébként az első írógépen írt regénynek is, pedig vannak bőven olyanok, akik ezt megkérdőjelezik. Twain ugyanis 1874-ben vásárolta meg az első írógépét (125 dollárért), de igazán gyűlölte, mert annyira új technológiának számított, hogy nem tudott megbarátkozni vele. 1875-ben írt is egy levelet az írógépet gyártó Remington vállalatnak, hogy már nem használja, mert káromkodásra készteti, ez pedig nem egyezik az elveivel.

Egy évvel a panasz után adta be a kiadójához a Tom Sawyer kéziratát – kézzel írva, nem gépelve. Az első olyan kézirat, amit írógéppel készített el, az Élet a Mississippin volt, és állítólag ezt sem ő gépelte le, hanem egy felbérelt gépíró, akinek később egy rövid levélben meg is köszönte a munkát. Mégis, Twain önéletrajzában azt állítja, hogy a Tom Sawyer volt az első legépelt regénye.

Melyik volt az első könyv, amit nem kézzel írtak?

   Twain idősebb korában (Wikimedia Commons)

 

Könnyen lehet, hogy szakítása az írógéppel akkor történt meg, amikor már majdnem vagy teljesen befejezte a regény kéziratát, és azért adta le végül kézírással, mert nem tudott megbarátkozni a technika új vívmányával. De az is lehet, hogy egyszerűen rosszul emlékezett önéletrajzában, és valójában tényleg az Élet a Mississippin volt az első legépelt könyv a világon.