Különóra


Nyelvtan

Melyik országban beszélik a legtöbb nyelvet a világon?

Innen Magyarországról nézve talán egyértelműnek tűnik, hogy egy országban egy nyelvet beszéljenek az emberek. Ám ez az elv még a kis államokban sem feltétlenül működik, a nagyokban pedig általában egyáltalán nem így van. Sőt, van olyan ország, ahol 1500-nál is több nyelven beszélnek az emberek. De vajon hogyan értik meg egymást?

Magyarország hivatalos nyelve a magyar, ami nem csoda, hiszen az országot 90 százalékban magyar etnikum lakja. Az európai országok jelentős részében, a miénkhez hasonlóan, egy bizonyos nyelv a meghatározott hivatalos nyelv. Vannak azonban Európában is olyan országok, amelyek területén több nyelvet is államilag elismernek.

Svájcban például négy hivatalos nyelv van használatban, a német, az olasz, a francia és a rétoromán. Belgiumban három nyelvet ismernek el: a franciát, a hollandot és a németet. Spanyolországban bonyolultabb a helyzet, mert bár hivatalosan a spanyol az ország államnyelve, regionálisan elfogadott még a katalán, a baszk, a galíciai és az okticán is. Tehát már a világviszonylatban kicsinek számító európai államok egy részében is több nyelvet használnak. Európán kívül pedig egyenesen ritkaságszámba mennek az egynyelvű országok.

Oroszországban a hivatalos nyelv az orosz, ám tucatnyi egyéb nyelv is használatban van a világ legnagyobb méretű országában. Az Egyesült Államokban érdekes a helyzet, ugyanis az alkotmányuk nem rögzíti a hivatalos nyelvet, arról az egyes államok dönthetnek. Ennek ellenére mindenhol az angolt használják, Hawaii szigetén pedig az angol mellett hivatalos még a hawaii-i, valamint Louisianában a francia nyelv.

Az abszolút győztes azonban India, ahol az alkotmány 22 hivatalos nyelvet ismer el az országban. A valóságban azonban 122 fő nyelv létezik, valamint 1599 további nyelv, amelyről nehéz megállapítani, hogy különálló nyelv-e vagy csupán egy helyi dialektus. Mivel valahogyan kommunikálnia kell egymással az 1 milliárd feletti lakosságnak, a „hídnyelv” szerepét a hindi és a gyarmati időkben teret nyert angol töltik be.

A hindi nyelv nem véletlen vált közvetítőnyelvvé, hiszen ezt beszélik a legtöbben Indiában. Ugyanakkor sok indiainak nem tetszik a hindi dominanciája, és még ha beszélik is, akkor sem szólalnak meg szívesen hindiül.