Különóra

Nyelvtan

Melyik a legtöbbet beszélt nyelv a világon?

A világnyelv az angol, és a legtöbb emberrel akkor tudod megértetni magad, ha így beszélsz – mégsem ez a legtöbbet használt nyelv. De ha nem az angol, akkor micsoda?

Valószínűleg, ha megkérdeznénk, hogy mi a legtöbbet beszélt nyelv a világon, rögtön rávágnád, hogy az angol – a második választásod viszont talán a kínaira esne. Ha így van, akkor másodszorra eltaláltad: a kínai, azaz a mandarin a rekordtartó, több mint 1 milliárdan beszélik világszerte.

Először is érdemes leszögezni, hogy nincs hivatalos kínai nyelv: Kínában, Tajvanon, Malajziában és Szingapúrban is a mandarint beszélik, amely a kínai nyelv legősibb nyelvváltozata. A hagyományos mandarin a pekingi dialektusra épül, amely még a mandarinon belül is a számos dialektus egyike. A Kínai Népköztársaságban saját nyelvüket putonghuának hívják.

Jelenleg mind Tajvanban, mind Kínában a mandarint tanítják az általános iskolákban. Így az ország minden részére elterjedt, habár anyanyelvként csak a kínaiak 53%-a beszéli. A mandarin mellett közvetítőnyelvként a kantoni nyelvet használják még mindig Dél-Kínában, illetve ez Hongkong hivatalos nyelve.

Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a mandarin miért a legtöbbet beszélt nyelv a világon – Kína a legnagyobb népsűrűséggel rendelkező ország, ez azért nyom valamit a latban. Bár az angol tényleg a második leggyakrabban beszélt nyelv, azért le kell szögeznünk, hogy a mandarint sokkal nehezebb megtanulni, hiszen minden szót legalább négyféleképpen lehet hangsúlyozni, és mindegyik hangsúly teljesen mást jelent. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen – a „szia” kifejezést például úgy mondják mandarinul, hogy Ni hao!