Különóra


Nyelvtan

Melyik a leghosszabb szó a világon?

Gondolkoztál már azon, vajon melyik lehet a leghosszabb magyar szó? Na és a világ leghosszabb szava? A legtöbben, minden bizonnyal, az „elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért” és a ”megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért” kifejezéseket tartjuk a leghosszabb magyar szavaknak. Azonban ezeknek semmiféle jelentésük nincsen, csupán a szójáték kedvéért hozták létre őket. Így a leghosszabb magyar szavak dobogóján nem az előbbi kifejezések, hanem más szavak állnak.

A magyar nyelv szabályainak megfelelően több győztest is hirdethetünk a leghosszabb szavak versenyében:

Ragozatlan alakban, a jellegzetességkivonatoló – 24 írásjellel, valamint az ezerkilencszázkilencvenkilenc a befutó – 29 írásjellel. Ragozott formában legeslegmegkérdőjelezhetetlenebbjeitekéiből – 43 írásjellel. Amennyiben kötőjel is lehet a szóban, a folyamatellenőrzésiügyosztályvezetőhelyettesképesítésvizsgálat-szervezéseitekkel a leghosszabb létező szó – 79 írásjellel, bár ezutóbbi inkább szójáték, mint a valóságban használatos kifejezés. Sőt ezzel a módszerrel szinte a végtelenségig nyújtható, ám értelmetlen szavakat hozhatunk létre:
összetettszóhosszúságvilágrekorddöntéskényszerneurózistünetegyüttes-megnyilvánulásfejleszthetőségvizsgálatszervezésellenőrzésiügyosztály-létszámleépítésellenesakciócsoporttagságiigazolványmegújításikérelem-elutasítóhatározatgyűjteményértékesítőnagyvállalatátalakításutó-finanszírozáspályázatelbírálóalapítványkuratóriumelnökhelyettesellenes-merényletkivizsgálóbizottságiüléselnapolásiindítványbenyújtásiforma-nyomtatványkitöltögetésellenőrizhetőség-próba – ez például 447 betűből áll.

Nem úgy, mint a 67 betűből álló német Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz szó, amely 2013-ig, egy tartományi szintű törvényt jelölt a marhahús-készítményekről. 

Ha tovább haladunk a „legek” versenyében, a leghosszabb görög szó sem rövid a maga 183 betűjével, ám az abszolút csúcstartó egy szanszkrit szó, amely 431 betűt foglal magába. 

Amennyiben vitatkozni szeretnénk ezzel az eredménnyel, létezik egy kémiai kifejezés, amely szinte felfoghatatlanul hosszú, 189819 betűből áll. Ez a szó a titin nevezetű protein kémiai elnevezése, ám a nyelvészek vitatkoznak, hogy tekinthető-e ez egyáltalán szónak. Mindenesetre a következő videón szereplő férfinek több, mint 3 órájába került kimondania a titin teljes nevét.

Kovács Levente