Különóra


Ókor

Meddig éltek az emberek a Római Birodalomban?

Rávágnád, hogy 30-35 évig, ugye? Pedig valójában akkoriban is éldegéltek az emberek elég sokáig, a statisztikák azok, amelyek becsapósak: a születéskor várható élettartam ugyanis számításba veszi a csescsemőhalált, ami a Római Birodalom idején sokkal magasabb volt, mint mondjuk most.

Sok helyen olvashattad már, hogy a születéskor várható élettartam a Római Birodalomban nagyjából 30-35 év volt – ez így is van, statisztikailag teljesen helyes, a számok ugyanis úgy jönnek ki, hogy összevetik a társadalom születési és halálozási rátáit. Csakhogy, mint egy rakás statisztika esetében, ezt is tudni kell értelmezni, mielőtt úgy gondoljuk, hogy a Római Birodalom idején bárki, aki megérte a 40 évet, már matuzsálemnek számított.

Az tény, hogy ekkoriban sokkal több olyan betegséggel kellett szembenézniük az embereknek, amelyekre ma már van gyógymódunk, és az időseinket is ügyesebben látjuk el, mint bármilyen római polgár. Valójában azonban annyit nem számít ez az orvosi fejlődés, mint hinnénk – a Római Birodalom korában ugyanis nem volt szmog, nem voltak olyan környezeti hatások és étrendi zavarok, amelyek ma tizedelik a népességet. Az elhízás kevésbé volt jellemző a társadalomra, az ebből adódó szív- és érrendszeri problémák csak a leggazdagabbakat sújtották. Hogy jön ki mégis ez a 30-35 év?

Úgy, hogy a csecsemőhalandóság ebben az időszakban sokkal nagyobb volt, mint ma. A kórházak, a higiénia és a megfelelő orvostudomány nélkül egy babának igen kevés esélye volt arra, hogy túléli az első néhány hónapot, ráadásul egészséges is marad. A gyerekek fele meghalt 10 éves kora előtt. Ha viszont az első tíz évet túlélte, elég jó esélye volt arra, hogy 40-50 évig vígan éljen – már ha nem hívták be háborúzni, vagy nem döntötte le a lábáról egy járvány. Ezek a halálozási adatok is hozzáadódnak a statisztikához, arról nem is beszélve, hogy ebben az időszakban szülni is igen veszélyes volt, és rengeteg anya nem élte túl a gyereke születését.

Összefoglalva: ha valaki a Római Birodalomban túlélte élete első 10 évét, a háborúkat és a szülést, egész szép élettartamra számíthatott. A statisztikát ugyanis nem a korai halálozás, hanem a nagyobb halálozási mutatók húzzák le igazán.