Különóra


Irodalom

Ma van Drakula apjának születésnapja

1847-ben ezen a napon látta meg a napvilágot Abraham „Bram” Stoker ír író, a Drakula gróf válogatott rémtetteinek szerzője.

Alkonyat? Az meg mi? Mielőtt Bella és Edward újra divatba hozta volna a vámpírsztorikat, Bram Stoker miatt már 1897-ben Drakula-lázban égett a nagyközönség. Ő volt az első, aki igazán sikeres regényt írt a karakterről, és kultuszt teremtett a sápadt vérszívó szörnyeteg történetével.

Az író szerint a fő inspirációt Vlad Tepes vajda adta a karakter megformálásához, aki a szerény „Karóbahúzó Vlad” becenévre hallgatott saját korában. A havasalföldi fejedelem (1431-1476) hírhedt volt különös kegyetlenkedéseiről, kedvenc kivégzési módszere az volt, hogy karóba húzatta ellenségeit (innen ered a beceneve is). 

Nem csoda, hogy Stoker a horror felé fordult munkáival: anyja állítólag gyerekkorában szeretett meséket olvasni neki, amelyek többször kicsit ijesztőbbek voltak a kelleténél. Minden este természetfelettiről és halálos betegségekről szóló történeteken aludt el.

A legenda szerint azonban maga Drakula története egy rémálom hatására jött létre, miután Stoker (legalább is a bibliográfiája szerint) rossz tengeri ételeket evett egy vendéglőben. Harry Ludlam, a bibliográfia írója szerint Stoker látta álmában Drakulát felemelkedni a koporsójából – méghozzá egy vacsorához öltözött rák segítségével. Amikor az író felébredt, rögtön lejegyzetelte az eseményeket és a benyomásait – mondjuk valószínűleg a rákkal kapcsolatos részeket kihagyta a történetből.

Az is segített a horror megteremtésében, hogy Stoker akkor fogott neki a könyv megírásának, amikor a Hasfelmetsző Jack gyilkosságai miatti rémület még nem ült le. Az akkori, 1890-es évekbeli London teljesen más volt, mint ma – az emberek féltek az utcára menni, és még két év elteltével is rettegtek a híres Hasfelmetszőtől. Ez a hangulat segített Stokernek megteremteni a sajátos atmoszférát a regényében.