Különóra


Matematika

Létezik már mesterséges intelligencia?

Mesterséges intelligencia kutatásával és fejlesztésével már régóta foglalkoznak a kutatók, ám a téma másokat is nagyon foglalkoztat. Számos film készült már saját öntudatára ébredő és az emberiségre veszélyes gépekről. Lehetséges ilyen öntudattal rendelkező gépeket programozni? És tényleg veszélyesek lehetnek a gépek az emberiségre, vagy inkább biztonságosabbá válna a világ tőlük? 

Az intelligens robotok rengeteg filmben feltűnnek, gondoljunk csak a tolmács C-3PO-ra a Star Wars-ból, vagy akár a Skynetre és a Terminátorra. Mondhatni, hogy a robotok hálás szereplői a sci-fiknek. Án nem csak a filmekben, hanem a valóságban is egyre okosabb robotokat hoznak létre kutatók. Ezeknek a gépeknek a „lelke” a program, amit a fejlesztők beléjük táplálnak. Az emberhez hasonló mesterséges intelligencia ma még nem létezik, a robotok ugyanis nem képesek olyan mértékű tanulásra és problémamegoldásra, amilyenre az emberi agy – egyelőre.

Amennyiben sikerülne az emberéhez hasonló intelligenciát létrehozni, mindenféleképpen érdemes lenne a híres sci-fi író, Isaac Asimov által megfogalmazott alapszabályokat beléjük programozni, nehogy a visszájára forduljon a robotok okossága:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmességgel tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robotnak gondoskodnia kell saját védelméről, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Az intelligens robotok azonban már most is itt vannak velünk, csak nem épp a filmekből ismert formában. Rendkívül sok területen segítik az emberiséget, például repülőgépet vezetnek, műtétekben segédkeznek, és a gyárakban szerelnek össze mindenféle kütyüt. Nem véletlen, hogy egyre többen hívják fel a figyelmet ennek veszélyeire. A gyárakból már régóta szorítják ki a gépek az emberi munkásokat, ám úgy tűnik, hamarosan az autók, buszok és kamionok irányítását is átvehetik.

via GIPHY

A Google és más tech cégek már az utolsó finomításokat végzik a robotautók tesztelésében. Így a gépek hamarosan akár buszsofőrök vagy kamionvezetők millióitól vehetik el a munkát. Ne felejtsük el, hogy egy robotnak egyáltalán nincs szüksége ebédszünetre, sőt, aludnia sem kell. Az érme másik oldala, hogy a robotok sokkal kevesebbet hibáznak, mint az ember, ezáltal ott a lehetőség, hogy sokkal kevesebb ember veszítse el az életét autóbalesetekben.

Úgy tűnik tehát a robotok egyelőre nem fognak az életünkre törni, ám sok szakmát kisajátíthatnak maguknak a közeljövőben. A többi már csak azon múlik, hogy mennyire intelligens programokat tudnak a fejlesztők beléjük táplálni.