Különóra


Irodalom

Költők és írók, akik megelőzték a korukat

Vannak gondolkodók, feltalálók és művészek, akikre azt mondjuk: megelőzték a korukat. Ez a jelző alapvetően egy dicséret és elismerés az utókor részéről, ám azok, akikről így beszélünk, nem feltétlenül élték meg ezt pozitívan. Ezek az alkotók gyakran magányosak voltak, és senki sem értette meg a gondolkodásukat, csak haláluk után. Következzen néhány korszakalkotó író a nagyvilágból!

Arany János (1817-1882)

Bár sokan kritizálták Arany Jánost, hogy költészete ódivatú a kor nyugat-európai, francia költészetéhez képest, a valóságban Arany éppen a magyar irodalom egyik saját korát meghaladó alkotója volt. Ez leginkább Arany kevésbé ismert kritikai írásaiból érthető meg. A Toldi írójának szemléletmódja ugyanis az volt, hogy mások műveinek egészészét, szerkezeti felépítését vizsgálta. Arany nem egy-egy részlet szépségét, vagy hibáit ragadta ki a művekből, hanem azok összképére, struktúrájára koncentrált. Ezzel Arany a 20. századra jellemző, „személytelen” kritikákat írt, ami különösen abból a szempontból nagy teljesítmény, hogy ő maga is író volt. Márpedig nem könnyű egyszerre hiteles alkotónak és kritikusnak lenni.

William Blake (1757-1827)

William Blake gyermekkora óta mentális betegségben szenvedett, emiatt folyamatosan látomásai és hallucinációi voltak. Talán éppen az ebből fakadó ihlet és a másként gondolkodásának hatására gyakorlatilag ő volt az első szimbolista költő. Nem csak írásai, hanem festményei is értetlenséget okoztak Blake kortársai körében. Szimbolista kötészete és festészete, majd száz évvel megelőzte a stílus népszerűvé válását, sőt, Blake még a 20. századra is nagy hatással volt. Az amerikai The Doors zenekar nevét Blake Menny és Pokl című művének egy sora, a The Doors of Perception (az érzékelés kapui) ihlette.

via GIPHY

Isaac Asimov (1920-1992)

Asimov, de akár Jules Verne esetében is felmerül a kérdés, hogy vajon a jövőbe láttak, vagy ötleteikkel pont ők maguk inspirálták a technika fejlődését. Asimov írásaiban több olyan találmány felbukkan, ami 50 évvel ezelőtt még mosolyt csalhatott az emberek arcára, manapság viszont a hétköznapi eszközöknek számítanak. 1964-ben Asimov azt írta, hogy 50 év múlva a kommunikáció hang- és képalapú lesz, és nemcsak hallhatjuk, hanem láthatjuk is majd azt, akivel épp beszélünk. Nos, a sci-fi író ezen jóslata bejött, hiszen ma már bárki számára elérhető okostelefonon a videóhívás funkció. Asimov megemlítette még a számítógéppel vezérelt lakásokat és önvezető autókat is. Bár ezutóbbi még fejlesztés alatt van, a Google szerint néhány év múlva kereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz a robotpilótával rendelkező gépkocsi.