Különóra


Biosz

Kiderült: a kísérleti egerek olyan tiszták, hogy ez befolyásolhatja a kísérleteket

Biztosan láttál már laboratóriumi egereket, akiken olyan kísérleteket szoktak végrehajtani, amiket emberen nem akarnak. Az egerek nagyon sokat segítenek például gyógyszerek kifejlesztésében, hiszen a negatív hatásokat így tudják kiszűrni, mielőtt embereken is kipróbálnák. Csakhogy tudósok egy csoportja most arra figyelmeztet, hogy a szupertiszta laboratóriumi körülmények között nevelt egerek talán nem is annyira jó kísérleti alanyok, mint gondoltuk.

Az immunrendszerünk azért alakult ki az evolúció során, hogy szervezetünk ellenálljon a különféle kórokozókkal szemben. Amikor megfertőz bennünket valamilyen baktérium vagy vírus, testünk megkezdi a harcot a betolakodókkal szemben. Amennyiben immunrendszerünk sikeresen megküzdött mondjuk egy influenzával, onnantól kezdve szervezetünk immúnissá, vagyis ellenállóvá válik az adott vírustörzzsel szemben. Ezután, amikor legközelebb találkozunk ugyanezzel a vírussal, immunrendszerünk már emlékezni fog rá és probléma nélkül megszabadul tőle.

Ugyan ez a mechanizmus működik az egereknél is, csakhogy egyre több tudós fejezi ki aggodalmát amiatt, hogy a laboratóriumi egereket túlságosan tiszta körülmények között tartják. Mivel a kísérleti egerek születésüktől kezdve kórokozóktól mentes, tökéletesen steril környezetben élnek és szaporodnak, az immunrendszerük fokozatosan ellustul, mivel szervezetüknek semmilyen mikroorganizmussal sem kell felvenniük a harcot.

Ezt az eljárást azért alkalmazzák, hogy az egér szervezete mentes legyen mindenféle külső kórokozó behatásától, ami befolyásolhatná a kísérleteket. Csakhogy egy új tanulmány szerint éppen az jelent problémát, hogy az emberek normális esetben nem steril környezetben élnek. A kutatók több ízben is bizonyították, hogy a kísérletek végeredményét torzítja, ha az egér laboratóriumi körülmények között nőtt fel. A Cytomegalovírus fertőzése ellen védett laboratóriumi egerek immunrendszere például egészen máshogyan reagált más halálos fertőzésekkel szemben, mint a nem védett egereké. Ennek oka, hogy az immunrendszer egy rendkívül összetett védekező mechanizmus, és egy olyan körülmény, mint a védett környezetben való nevelkedés, erőteljesen befolyásolhatja a szervezet reakcióját a különféle kórokozókkal szemben.

A kutatók még azt is bebizonyították, hogy a kísérlet előtt az egereket ért stressz mértéke is befolyásolhatja a kísérlet kimenetelét. Tehát ha az egér halálfélelmet érez, más lehet a teszt végeredménye, mintha teljesen nyugodt maradt volna.