Különóra


Középkor

Kicsoda volt a Mikulás valójában?

Ki ne ismerné, sőt várná december 6-án a Mikulást, hogy csokit rejtsen az ablakba kikészített cipőkbe? Télapó nagyon régóta a gyerekek kedvenc téli jótevője szinte az egész világon. De ki volt az eredeti Télapó? Tényleg az Északi-sarkon élt, vagy Finnországban, esetleg valahol egészen máshol?

Mikulás legendája egészen a 300-as évekig nyúlik vissza. A mai Törökország területén élt Szent Miklós püspököt nagy tisztelet övezte már életében, ugyanis családjától örökölt vagyonát szétosztotta a szegények között.

Egy legenda szerint Miklós egyszer meghallotta: szomszédja olyan szegény, hogy hozomány hiányában nem tudja férjül adni három lányát, így azoknak utcalányként kellett pénzt keresniük. Miklóst annyira felzaklatta a történet, hogy éjjel odalopózott a szomszéd ablaka alá, és titokban egy aranypénzzel teli tarisznyát hajított be a házba. A szomszéd másnap reggel persze nagyon meglepődött, de így végre volt elég pénze, hogy legnagyobb lányát férjhez adja. Ez a történet még kétszer megismétlődött, ám a harmadik alkalommal a szomszéd kifigyelte, hogy Miklós áll az ajándék mögött. Mondanunk sem kell, hogy nagyon hálás volt neki. Miklós azonban csak annyit mondott, hogy Istennek tartoznak köszönettel, nem neki. Miklóst ezért a tettért „ajándékozó apának” kezdte hívni a nép, és ez a keresztény történet szolgált alapjául a mai Télapó legendájának.

Szent Miklós története és a szokás, hogy ezen a napon a jó gyerekek csokit és gyümölcsöt, a rosszak virgácsot kapnak, a 19. században terjedt el a városokban. Magyarországon a cseh nyelvből ragadt meg a Mikulás, az 50-es évektől pedig a Télapó elnevezés.

Itthon eleinte tiltották a Mikulás-napot, mivel a rossz gyerekeket, sőt, az egyszerűen arra járókat is megvertek a Télapónak öltözött emberek. Ez néprajzkutatók szerint Odin germán főisten mítoszának továbbélése, akinek kettőssége, a jó és a rossz mutatkozik meg a szokásban. Míg a Télapó jóságos alakja ajándékot osztott, büntető alakja ijesztgetett. Szerencsére a gonosz Télapó kikopott a szokásokból, és manapság már csak a jóságos Mikulás látogatja meg a gyerekeket december 6-án, hűen Szent Miklós történetéhez.

Hogy a Mikulás az Északi-sarkon lakna, az a legújabb kor elképzelése, és leginkább az amerikai gyerekek szerint van így. Európában az igazi Mikulás Finnországban lakik és Joulupukkinak hívják, és sajátossága, hogy még rénszarvasai is vannak.