Különóra


Matematika

Ki találta fel az internetet?

Szinte már elképzelheteten az élet internet nélkül, olyannyira, hogy még ezt a cikket sem tudnátok elolvasni nélküle. Jó, ne dramatizáljuk túl, volt élet az internet előtt is, ám tény, hogy az életünk szinte minden területét forradalmasította, hogy az információáramlás ilyen mértékben felgyorsult. Sok tudós szerint, az internet olyan horderejű változás az emberiség szempontjából, mint  mondjuk az írás feltalálása volt. De ki találta fel az internetet és miért nem akkora híresség ez a személy, mint mondjuk Bill Gates vagy Steve Jobs?

Az internet feltalálója azért nem híres, mert a folyamatban rengeteg ember részt vett. A mai internet kialakulása egy közel 40 év hosszú, soklépcsős folyamat végeredménye. Az internet elődje az amerikai ARPANET volt, amely feladata még nem a mai értelemben vett kommunikáció volt. A 60-as évek behemót számítógépei sokkal lassabbak voltak a maiaknál és a tudósok optimalizálni szerették volna ezeknek a gépeknek a teljesítményét. Mivel a gépek processzora kevés feladat feldolgozására volt még képes, összekötötték őket, így gyorsabbá vált a számítógépek feldolgozási ideje. Az informatika fejlődésével egyre több számítógépet kötöttek össze és a tudósokat egyre jobban érdekelte, miként lehetne még hatékonyabbá tenni a számítógépek közötti kommunikációt.

Ami az amerikaiaknak az ARPANET volt, az Nagy-Britanniában az NPL és Franciaországban a CYCLADES hálózat. Ezek a hálózatok azonban nem tudtak komunikálni egymással, mivel különböző kódolást vagy nyelvet használtak. Erre született meg a TTP/IP, amely globálisan egységesítette az internet kommunikációs nyelvezetét.

Ki találta fel az internetet?

 

Az internet, vagyis a hálózatok hálózata, a számítógépek összekötettését jelenti. Az összekötött számítógépeken a tudósok már a 70-es években emaileztek egymással, mivel így sokkal gyorsabb volt az információáramlás. Ám az “ős-email” kinézete még meglehetősen primitív volt. Az interneten való böngészést a világhálónak (world wide web vagy www) köszönhetjük. A világháló teszi lehetővé, hogy az internet hálózatán dokumentumokat, fájlokat és információkat jeleníthetünk meg, illetve, hogy a weboldalak úgynevezett hiperlinkekkel kapcsolódjanak egymáshoz.

Ez utóbbit egy bizonyos Tim Berners-nek köszönhetjük, aki a svájci CERN kutatóközpontban dolgozott. Tim célja az információáramlás egyszerűbbé tétele volt, neki köszönhetjük a világ első weblapját. Hamarosan a nagy cégek is felismerték az internetben rejlő lehetőségeket és az fokozatosan meghódította a világot. Tehát az internetnek nincsen egy konkrét kitalálója, ám a webnek Tim Berners az atyja. Köszönjük Tim!