Különóra


Ókor

Ki találta fel a nadrágot?

A nadrág manapság hétköznapi ruhadarab, rengeteg félét és fajtát hordunk, kezdve a melegítőnadrágtól, a farmeron át egészen a rövidnadrágig. Biztos vagyok benne, hogy a kedves olvasók között is rengeteg nadrágviselő van. Csakhogy a nadrág nem mindig volt ennyire menő, sokáig egyenesen barbár viseletnek tartották - legalábbis a rómaiak.

Az ókori Hellászban a férfiak ágyékkötőt hordtak, amelyet egy öv tartott a helyén. Felsőtestükön gyakran nem hordtak semmit, csak a hidegebb napon vettek fel esetleg bőrköpenyt. Más férfiak, illetve nők hordták még a khitónt, ami egy téglalap alakú lendarab volt, összegombolva a vállakon, esetleg egy övvel átkötve a csípőnél. A rómaiaknál a tóga hódított, fent északon ezt kiegészítették állati szörmékkel. A nadrágot azonban messze elkerülték mind a görögök, mind a rómaiak.

A nadrág megjelenése egyidős a Római Birodalom hanyatlásának kezdtével. A Kr. u. 200-as években nagyon sok császár váltogatta egymást a trónon, mivel rengeteg hadvezér hazatérve hadseregével eltávolíttatta az éppen hatalmon lévő uralkodót. Az új császárok között pedig megjelentek olyanok, akik nem is római születésűek voltak. Közöttük egyre gyakrabban előfordult, ami korábban soha sem történhetett volna meg: nadrágot hordtak.

Elég viccesen hangzik, de az ókorban a nadrág a barbárságot szimbolizálta a civilizált világ viseleteivel szemben. Miután a Római Birodalomba egyre több barbár nép került be, sőt, a császári trónon is megjelentek, a nadrág szép lassan beépült a nép viseletébe is. Az északi barbár népeket, például a germánokat, azért is volt nehéz leszoktatni a nadrág viseléséről, mert a mediterráneumhoz képest jóval hűvösebb vidékeken éltek. Amikor választaniuk kellet a civilizált ruhák és a meleg viselet között, ők egyértelműen az utóbbit választották. Voltak, akik a nadrágot tóga alatt titokban hordták – később pedig, szépen lassan, már csak a nadrág maradt meg, a tóga kikopott a divatból. 

A nadrág a középkorban már teljesen általános jelenség volt szinte minden társadalmi csoport számára. A textilipar fejlődése magával hozta a különböző nadrágfajtákat, a legnagyobb változást talán Levi Strauss találmánya hozta az 1800-as évek végén. Strauss ugyanis egy olyan strapabíró nadrágot talált ki a munkásoknak, amely vitorlavászonból készült, és zsebeit szegecsekkel erőssítette meg. A nadrágot itthon farmerként ismerjük, és ma már szinte mindenkinek lapul legalább egy a szekrényében.