Különóra


Modern kor

John Glenn, az első amerikai, aki megkerülte a Földet

2016 egyik utolsó nagy halottja az az amerikai asztronauta, John Glenn volt, aki hazájából először repülhette körbe bolygónkat – méghozzá nem is egy, hanem rögtön három alkalommal.

95 éves korában, 2016. december 8-án hunyt el John Glenn, az első amerikai, aki körberepülhette a Földet. Ő volt az egyik leghíresebb űrhajós a világon, gyakorlatilag az amerikai emberes űrmissziók megindításában vett részt. 

Glenn volt a Mercury Seven űrhajóscsapat hét tagjának egyike, az első amerikai a világon, aki nem űrugrást, hanem földkerülést végzett. A harmadik amerikai volt az űrben, a világon ötödikként járt kinn. Ő volt a Mercury Seven utolsó élő tagja, mitán Malcolm Scott Carpenter 2013-ban meghalt. Az űrhajósok a Mercury-program, a Gemini-program és az Apollo-program repülésein vettek részt. Közülük csak Alan Shepard jutott el a Hold felszínére.

Az űrhajós 1962 februárjában írt történelmet, amikor nem is egyszer, de háromszor megkerülte a bolygónkat a Friendship-7 nevű űrkapszula fedélzetén. 1998-ban visszatért a világűrbe, ekkor 77 éves volt, így ma is ő a legidősebb ember, aki elhagyta a Föld légkörét.

A Mercury-programban részt venni igencsak nagy megtiszteltetés volt az asztronautáknak – a szovjetekkel vívott űrversenyt az Egyesült Államok egyértelműen elvesztette (Jurij Gagarin 1961-ben elsőként jutott ki a világűrbe), mégsem akart sokkal lemaradni riválisa mögött. A Mercury-utazásokat 1959 és 1963 között végezték el, ez idő alatt húsz expedíció automata üzemmódban (emberek nélkül, vagy állatokkal) hódította meg a világűrt, hat alkalommal pedig emberes űrmisszió indult a kozmoszba.

A program keretein belül Alan Shepard volt az első amerikai, aki az űrben járt, John Glenn pedig az első, aki orbitális repülést teljesített. 

A Mercury-program már az első emberes repülést követően átalakult a holdra szállást előkészítő, űrtapasztalatokat gyűjtő programmá, amely elvégezvén a rá rótt feladatokat, a Gemini-programban folytat