Különóra


Őskor

Indonéziában éltek hobbitok?

Az Indonéziában található Flores szigeten különös emberi kövületekre találtak kutatók. Az előkerült csontvázak nagyjából időszámításunk előtt 17000 környékéről származhatnak, és azért furcsák, mert rendkívül apró emberekhez tartozhattak. A Homo floresiensis névre keresztelt ember a későbbi idők folyamán nyom nélkül eltűnt és csak elméletek vannak arról, hogy mi történhetett velük. 

Flores szigetén mindig is léteztek történetek a helyiek között erdőben lakó kicsi szőrös emberekről, akik apró elefántokra és sárkányokra vadásztak. Nagyon nem is foglalkozott senki ezekkel a történetekkel addig, amíg egy csoport ausztrál kutató fel nem fedezett egy apró csontvázat. Először azt hitték, egy gyermek maradványaira bukkantak, ám további vizsgálatok és újabb csontvázak felfedezése után arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy ezek bizony apró ősemberek lehettek.

A tudósok becslése alapján a Homo floresiensis, vagy becenevén a hobbit, meglehetősen hosszú ideig, időszámításunk előtt 74000 és 12000 között élhetett. Ezek az emberek rendkívül aprók, alig voltak magasabbak, mint egy méter. De miért lettek ilyen kicsik, és hogyan jutottak el erre az apró és távoli szigetre?

Nos, hajóval semmiképpen, a válasz ennél sokkal líraibb. A jégkorszak idején ugyanis, alacsonyabb volt a tengerek vízállása, ezért ekkoriban Ázsia és Ausztrália között még sokkal több volt a szárazföld, amelyen közlekedni lehetett, és kisebbek voltak a szigetek közötti távolságok. Ami a hobbitok méretét illeti, a tudósok szerint egyszerűen az evolúciós szabályszerűségek érvényesültek náluk. Az emberek egy kis szigetre kerültek, ahol nem volt rájuk veszélyes ragadozó, ugyanakkor a tápanyagbevitelük hozzávetőlegesen alacsony lehetett, így azok az egyedek voltak sikeresek, amelyek kisebbek voltak, ezáltal kevesebbet kellet enniük, hogy életben maradjanak. Az évezredek során pedig szépen lassan egyre kisebbé váltak. Hasonló jelenség más állatoknál is lezajlott, találtak már törpeelefánt-maradványokat Máltán, vagy törpe víziló-maradványokat Cipruson. Mindkét állatfajjal ugyanaz történt: a víz elzárta őket a szárazföldtől, így ahhoz, hogy fajuk fennmaradhassanak, egyre kisebbé és kisebbé kellett válniuk.

Jó kérdés, hogy mi történhetett a kicsi emberekkel. Vannak vélemények, amelyek szerint szűkösebb időkben a Homo sapiens (azaz mi) vadászta le és ette meg őket. Ám valószínűbb, hogy egy 12 ezer évvel ezelőtti vulkánkitörés pecsételte meg a faj sorsát. Vannak olyanok is, akik szerint a faj nem is halt ki, tagjai a mai napig ott lehetnek Florensis sziget sűrű erdőiben. További érdekesség, hogy a szigeten úgy 30000 éven keresztül együtt éltek a mai emberek és a hobbitok. El tudjátok képzelni milyen lenne ha ma is lennének egy méter magas embercsoportok a világon?