Különóra


Újkor

III. Napóleon segített feltalálni a margarint?

Elég furcsán hangzik, de így van – III. Napóleon francia császárnak igenis volt köze ahhoz, hogy ma majdnem minden háztartásban alapkellék a margarin. 

A ma ismert margarin neve egy kémiai felfedezésből ered: 1813-ban a francia Michel Eugéne Chevreul újfajta zsírsavat talált, amelyet acide margarique-nek nevezett el. A zsírsav apró, fényes, gyöngyszerű lerakódásokban nyilvánult meg, így jó névnek tűnt a margarique, amely a görög „gyöngyös” szóból ered. 

III. Napóleon (1808 – 1873) csak később jön a sztoriba: uralkodása alatt ugyanis megelégelte, hogy nem csak a szegényebbek, de már a gazdagabb rétegek, mint például a katonái, sem engedhetik meg maguknak a drága vajat. Jutalmat ajánlott bárkinek, aki olcsóbb, de hasonló alternatívával tud előállni, méghozzá záros határidőn belül.

III. Napóleon segített feltalálni a margarint?

   Forrás: Wikimedia Commons

Hippolyte Mège-Mouriès vegyész azonnal kapott az alkalmon, és oleomargarinnak nevezett termékét a császár színe elé vitte. Bár az összetevői nem igazán szívderítők (volt benne marhafaggyú, só, disznógyomornedv és egy kevés tejszín), és inkább zselés volt, mint krémes, ízre már legalább hasonlított a vajhoz. 

Bár III. Napóleon díját megnyerte, az oleomargarin nem igazán lett népszerű a vegyész életében, ezért végül eladta az előállítási jogokat egy holland cégnek, a Jürgensnek, 1871-ben. Ebből a vállalatból alakult aztán ki az Unilever, amely még ma is az egyik legnagyobb margarinelőállítónak számít a világon. A francia vegyész receptjét kicsit átdolgozva elkezdte gyártani a többé-kevésbé ma ismert margarint, és gyárakat húzott fel Németországban, Norvégiában, Ausztriában, Svédországban, Hollandiában, Norvégiában és Angliában is. Beindult a szekér!

A holland vállalat azt is tudta, hogy ha meg akarja szerettetni az emberekkel a margarint, akkor hasonlóvá kell tennie, mint ahogy a vaj kinéz, ezért az állagát és a színét is megváltoztatta. A massza ugyanis eredetileg fehér, mesterségesen színezik a vajéhoz hasonló sárgára.