Különóra


Modern kor

Így tértünk át a jobb oldali közlekedésre

Magyarország Európában utolsó előttiként tért át a jobb oldali közlekedésre – csak Svédország maradt sereghajtónak, mindenki más megelőzött minket. De miért volt szükség a változtatásra?

Hetvenöt évvel ezelőtt, hivatalosan 1941. július 6-án, a fővárosban november 9-én vezették be a jobb oldali közlekedést Magyarországon. Erre azért volt szükség, mert az 1930-as években egyre erősödött a német befolyás Európában, ott pedig már jó ideje jobb oldali közlekedés volt érvényben (ahogyan Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Svájcban is). Ausztriában 1938 szeptemberétől váltottak, Csehszlovákiában pedig 1939 májusában. 

Magyarország aggódott, hogy elszigetelődik Európa többi részétől, és félt az idegenforgalom visszaesésétől is, ezért a közlekedési kormányzat 1939 júniusában eldöntötte, hogy mi is jobb oldali közlekedésre váltunk. A második világháború kitörése azonban két évvel elhalasztotta a módosításokat, és végül csak 1941-ben váltak valóra. 

Vidéken és a fővárosban is jelzések, hirdetések és forgalmi járőrök figyelmeztettek a váltásra, a gyerekeket pedig már a jobb oldali közlekedésről tanították. Az országnak jelentős összegekbe került a váltás, át kellett alakítani a tömegközlekedési járműveket is, és újra kellett festeni az utakat. Végül nagyobb fennakadások nélkül megtörtént a váltás, a baleseti statisztikákban sem volt nagy változás.

Több lehetséges oka van annak, hogy eredetileg a világ nagy részén bal oldalon zajlott a közlekedés: az egyik az, hogy a kardot a testük bal oldalán tartották a férfiak, és ha ellenséges szembejövővel találkoztak, könnyebb volt védekezni ellenük. A másik az, hogy pontosan a kard miatt a ló bal oldalán szálltak nyeregbe, és ha már így tettek, az út bal oldalán is maradtak. 

Így tértünk át a jobb oldali közlekedésre

Forrás: Fortepan / NÉGYESI PÁL

 

Az Egyesült Államokban a függetlenségi háború után vezették be a jobb oldali közlekedést, Napóleon pedig az általa elfoglalt országokban erőltette a váltást. Ekkor tért át Európa nagy része a jobb oldalon haladásra – mi majdnem sereghajtók voltunk, csak Svédország körözött le minket, ők 1967-ben váltottak. A világ országainak egyharmadában még ma is bal oldali közlekedés van érvényben: Cipruson, Írországban, Máltán, Nagy-Britanniában, Japánban, Indiában, Hongkongban, Szingapúrban, Thaiföldön, Ausztráliában, Új-Zélandon, a Dél-afrikai Köztársaságban, Kenyában és Tanzániában is.