Különóra


Őskor

Így fedezte fel az emberiség a Földet

A Föld felfedezése alatt általában az európaiak nagy világhódítását értjük. Ezzel szemben az emberiség már Marco Polo és Kolombusz előtt is eljutott a világ legeldugottabb részeire.

A legkorábbi emberi leletek Etiópiából származtak, innen kezdte meg világhódító útját az emberiség. Etiópiából nagyjából 125 ezer évvel ezelőttig az ember eljutott Afrika legdélebbi pontjáig, valamint északkeleti irányban az Arab-félszigetre. 70 ezer évvel ezelőtt érkezhettünk meg Indiába és folytattuk utunkat kelet felé. A mai Ausztráliát 48 ezer évvel ezelőtt értük el, az itt letelepedett emberek elzártan éltek egézen az európaiak 1770-es érkezéséig.

Érdekes módon az ember csupán nagyjából 45 ezer évvel ezelőtt érkezett meg Európába. Az öreg kontinensen ekkoriban a neandervölgyi ember lakott, ám a Homo sapiens megjelenést követően rejtélyes módon kihalt, valószínűleg miattunk. Az amerikai kontinensre először 20 ezer évvel ezelőtt érkezhettünk meg, amikor Alaszka és a mai Oroszország között a jégorszak miatt még szárazföldön átjárható volt a Bering-szoros. Dél-Amerikát 14800 évvel ezelőtt, míg Skandináviát Kr. e. 9200 körül hódítottuk meg. A csendes-óceáni szigetvilágot Kr.e. 1000 környékén kezdtük el belakni, ám például Hawaii szigetére mindössze Kr. u. 290-ben érkeztünk meg. Kolumbusz nagy jelentőségű hajóútja előtti utolsó nagy felfedezés 1250 körül történt, amikor a maori embercsoport felfedezte és benépesítette Új-Zélandot. 

Amerika felfedezését és gyarmatosítását követően fokozatosan feltérképeztük az egész világot, és lassan eltűntek a térképek misztikus fehér foltjai. Ugyanis a nagy euróapai felfedezések nyomán a térképészet is gyorsan fejlődésnek indult. Az 1800-as évek elejére már csak az Antarktisz maradt ismeretlen terület az emberiség számára, ami nem csoda az ott uralkodó fagyos klímának köszönhetően. Ismereteink szerint az Antarktiszra 1885-ben lépet először ember, és ezzel az utolsó földrészt is meghódítottuk. A modern műholak megjelenésével manapság talán már egy kőszikla sem maradt, amelynek ne tudnánk a létezéséről.