Különóra


Nyelvtan

Honnan jön az ádámcsutka neve?

Érdekes módon az ádámcsutkának nem csak a magyarban, de az angolban is ilyen furcsa neve van: az Adam’s apple a Biblia félreértelmezéséből maradt ránk, és azóta is használjuk.

Az egyik leghíresebb bibliai történetet rendszerint félreértelmezzük, és hamis információkkal töltjük meg: a Paradicsomból való kiűzetés egyáltalán nem úgy történt, ahogyan legtöbbször emlegetjük. A tiltott gyümölcsről például egyáltalán nem tudni, hogy valójában alma volt-e, vagy sem, mégis a férfiak egyik nyaki testrészét emiatt emlegetjük ádámcsutkának.

A túlköltött történet szerint ugyanis Ádám és Éva evett az almának titulált tiltott gyümölcsből, ami miatt Isten kiűzte őket a Paradicsomból. Csakhogy amikor Ádám harapott bele az almába, a falat megakadt a torkán, és egy dudort képezett, ami azóta minden férfin látható.

Persze a magyarázat már maga nevetséges, hiszen egy megakadt almadarabot Ádám utódai nem örökölhettek volna – így ezt is felírhatjuk az évszázadok óta ismételt „Ha Ádám oldalbordájából született Éva, akkor miért nincs kevesebb bordája, mint Évának?” kérdés mellé. A Biblia, és annak különböző értelmezései, tele vannak ehhez hasonló logikai buktatókkal, persze általában érdemes egyszerűen metaforikusan vagy képletesen értenünk azt, amit olvasunk.

Azt egyébként, hogy a tiltott gyümölcs végül almaként vonult be a köztudatba, Aquila Ponticusnak köszönhetjük, aki a második században lefordította a Bibliát héberről görögre – ő volt az, aki egyszerűen csak elnevezte a tiltott gyümölcs fáját almafának, és úgy is hagyta. Valószínűleg azért tett így, mert a korabeli görögök számára az alma a vágy és a pusztítás szimbóluma volt – innen nézve nem is olyan logikátlan, hogy pont erre a gyümölcsre esett a választása.

De mi is az az ádámcsutka tulajdonképpen? Valójában egyszerűen egy kidudorodó porc a gégében, amelyet általában csak a férfiaknak tulajdonítanak. Más néven pajzsporcnak is hívjuk, mert a pajzsmirigy felső részének jobb oldalán található. Nőknek is lehet ádámcsutkájuk, bár rendszerint sokkal kisebb, mint a férfiaké, gyakran műtéti úton távolítják el, ha az alanyt zavarja. Pedig valójában igazán nincs semmiféle haszna, és nem gátol semmiben, nem tudni, miért nem tűnt el az evolúció során – egyszerűen annak a jelképes „maradéka”, hogy Éva ügyesebben rágta meg a gyümölcsöt, mint Ádám.