Különóra


Ókor

Hogyan épültek a piramisok?

Évezredekig csak találgattuk, vajon hogyan építhették fel az ókori egyiptomiak a hatalmas piramisokat. A legfrissebb elmélet elég meggyőzően hangzik, bár még mindig hihetetlen, hogy 2 tonnás köveket voltak képesek megmozgatni az ókori építők - úgy, hogy közben nem süllyedtek el a homokban. 

Az egyiptomi piramisok a világ 7 csodája közé tartoznak. A monumentális kőépületeket a fáraók tiszteletére építették, mivel Egyiptom uralkodóit isteneknek tekinteték. Az akár 139 méter magas épületeket mindenféle modern eszköz nélkül húzták fel. Sokáig csak tippelgettünk az egyiptomiak építési módszereivel kapcsolatban, voltak, akik különleges rámpákra gyanakodtak, sőt, egyes vélemények szerint földönkívüliek segítettek a piramisok megalkotásában. 

A válasz, úgy tűnik, ennél sokkal egyszerűbb: víz és homok. Ez a két elem, valamint egy faszán kellett a gigantikus kövek mozgatásához. Egy holland kutatócsapat addig ásta bele magát a témába, amíg fel nem figyeltek a homok különleges tulajdonságaira. Amikor homokvárat építünk, nedves homokot használunk, hiszen annak más fizikai tulajdonságai vannak, mint a száraznak – ezt ismerték fel az egyiptomiak is. A köveket szállító szán elé vizet locsolhattak, így a homok felülete sokkal síkosabbá vált, és akár a több tonnás kőtömbök szállítása is lehetséges volt. Persze még így is rengeteg szolgára volt szükség a kövek mozgatására, de legalább mozdíthatóak voltak.

Hogyan épültek a piramisok?

   forrás:APS physics

A kutatók elméletét erősíti, hogy létezik egy több ezer éves egyiptomi ábrázolás, ahol szolgák húznak szánon egy hatalmas kőszobrot. A szán előtt egy vizet locsoló személy látható. Az egyiptológusok eddig úgy hitték, csak ceremoniális okból locsolja a vizet a szán elé, ám a holland kutatók szerint a talaj sikosabbá tétele volt az oka. Az elméletet egyébként ki is próbálták a kutatók, és az eredmények őket igazolják.