Különóra


Újkor

Hogyan egyesült az Egyesült Államok?

Az Amerikai Egyesült Államok kezdetben a brit korona alá tartozó gyarmatokat takart. A gyarmatoknak adófizetési kötelezettsége volt Nagy-Britannia felé, és király által kinevezett kormányzók irányították a tartományokat. Az amerikaiak kezdetben nem is elszakadni akartak, hanem az adók csökkentését kívánták elérni. A britek azonban nem engedtek, így az amerikai forradalmat követően a 13 gyarmat kikiáltotta függetlenségét.

Nagy-Britannia 1756 és 1763 között vívta a hétéves háborút, amely során elég sok európai ország egymásnak esett. A háborúból a britek kerültek ki győztesen, akik ezt követően figyelmüket az amerikai gyarmataik felé fordították. Magas adókat és vámokat vetettek ki rájuk, ami érthetően nem tetszett az amerikaiaknak. A bélyegtörvény például azt jelentette, hogy az összes amerikában megjelenő újságra és nyomtatványra rá kellett tenni egy pecsétet, amit csak akkor tehettek meg, ha fizettek a briteknek. Az amerikaiak nem is az adók miatt háborogtak, hanem azért, mert az adóukért cserébe nem képviselhették magukat az angol parlamentben.

Szóval, az amerikaiak lázongtak a magas adók ellen, ami a briteknek nem tetszett, ezért egyre több katonát küldtek át a tengerentúlra. A helyzet az 1770-es bostoni sortűznél látszott eldurvulni, amikor a britek belelőttek a tüntető tömegbe. Egy idő után aggódni kezdtek a fokozódó helyzet miatt, ezért az adók többségét visszavonták, ám a teára megtartották, hogy ezzel is demonstrálják, ki a főnök. Éppen ezért a Szabadság Fiai nevű radikális patrióta szervezet tagjai 1773-ban felmásztak egy Bostonban horgonyzó brit kereskedőhajóra, és tüntetőleg a tengerbe dobálták az ott lévő, főleg teából álló árukészletet. Ez volt a bostoni teadélután, és tulajdonképpen ez volt a függetlenségi háború közvetlen előzménye. 1776-ban a mai honatyák, többek között Benjamin Franklin és Thomas Jefferson, megfogalmazták a Függetlenségi Nyilatkozatot, amelyben az amerikai kongresszus kinyilvánította függetlenségét a brit koronától.

Ezután kezdődtek a nyílt összecsapások a britek és a lázadók között. 1775-ben megalakult az amerikai kontinentális hadsereg, amely hadműveleteit először titokban, majd nyíltan támogatták a franciák, a spanyolok és a hollandok is. A franciák azért avatkoztak bele az eseményekbe, mert a korábbi hétéves háború során szinte az összes észak-amerikai gyarmatukat elvesztették a britekkel szemben, ezért borsot akartak törni III. György orra alá.

Mivel a briteknek Európában is újra harcolniuk kellett, feladták a kétfrontos küzdelmet és a békeszerződés keretében 1782-ben ratifikálták az amerikai függetlenségi nyilatkozatot. Ezzel megalakult az Amerikai Egyesült Államok, amely 150 év alatt 50 államból álló föderációvá hízott.