Különóra


Újkor

Hogy halt meg Mozart igazából?

Elég biztosak vagyunk abban, hogy Wolfgang Amadeus Mozart nevét mindenki hallotta már, és lehet, hogy sokan tudnak néhány dolgot az életéről is. A csodagyerek halála azonban legalább annyira izgalmas volt, mint maga az élete. Miben is halt meg Mozart?

Mozart nem élt túl hosszú életet: 35 éves korában halt meg, de ennyi idő alatt is képes volt több mint 600 zenei művet hátrahagyni. Akárcsak élete, halála is különös: több mint 200 éve történt, de még mindig képtelenek vagyunk megállapítani, pontosan miben halt meg, és hogyan.

Amit a zenei zseni haláláról tudunk, azt az orvosi jelentésekből és a család és barátok beszámolóiból ismerjük – ezek nagy részét azonban több évvel Mozart halála után rögzítették, így könnyen lehet, hogy egyáltalán nem is helytállók. Annyi biztos, hogy a zeneszerző 1791. november 22-én lebetegedett, és december 2-án hunyt el. A körülmények viszont nagyon furcsák: a betegsége alatt Mozart szinte végig eszméletlen volt, felfúvódott, és halála előtt bűzleni kezdett – annyira, hogy az orvosok meg sem akarták vizsgálni.

Persze akadnak találgatások bőven, hogy mi okozhatta ezt a szörnyű betegséget. Az egyik ilyen ötlet az, hogy Mozart D-vitamin hiánytól szenvedett, mivel napközben aludt, és éjszaka írt. Persze ha nem ér elég napfény, még nem leszel rögtön ennyire beteg, de ha hónapokig folytatod ezt az életvitelt, komoly betegségeket szedhetsz össze.

Felmerült a Henoch-Schönlein Purpura (HSP) esélye is, amely egy nagyon ritka autoimmun betegség, és a vérerek felduzzadásával jár. Ez kevésbé valószínű, ugyanis a HSP furcsa kiütéseket hoz az ember arcára, Mozartról pedig ilyen feljegyzés egyáltalán nem született.

Az egyik legesélyesebb befutó a reumás láz lehet, ami akkoriban eléggé tizedelte a népességet Bécsben: 1791 és 1792 között több fiatal férfi halt meg benne, mint korábban. Bizonyíték támasztja alá, hogy Mozart szenvedett ebben a betegségben, méghozzá legalább kétszer, így könnyen elképzelhető, hogy végül ebbe halt bele.

Aztán ott vannak még azok az elméletek is, amelyek szerint Mozartot valószínűleg megmérgezték. Valójában nem is annyira a valóságtól elrugaszkodott ötlet ez, mivel tüneteinek nagy része illik az arzénmérgezés okozta tünetekre. Az arzén mellett a higanymérgezés is szóba jöhet, mert mentális egészsége is megromlott, ami erre utalhat.

A trichinellózis is komoly esélyes, mivel ez a nem megfelelően megsütött disznóhúsban terjed, és Mozart feljegyezte, hogy halála előtt egy-két hónappal kedvenc ételét, a sült disznót fogyasztotta. A trichinellózist egy parazita okozza, amely kizárólag a húsban él meg, ezért csak húsevő állatok és emberek kaphatják el a betegséget.

Mivel Mozart teste nem maradt fenn az utókornak, talán soha nem fogjuk megtudni, pontosan mi is történt vele – kénytelenek vagyunk a beszámolókra hagyatkozni, amelyek viszont pontatlanok. A zeneszerző halála is akkora rejtély marad, mint az, hogyan tudott életében ilyen sok zseniális művet komponálni.