Különóra


Földrajz

Hatalmas lyuk jelent meg a Napon

Pontosabban annak koronájában, azaz csillagunk légkörének ritka, rendkívül forró felső rétegében. A koronában akkor keletkeznek lyukak, amikor a Nap mágneses tere „kinyílik” az űr felé, így a csillag anyagából a szokásosnál több jut ki annak közeléből. A Nap folyamatosan részecskék tömegével árasztja el a Naprendszert, ezt hívjuk napszélnek, amikor azonban a mágneses tér átrendeződik, a megszokottnál is több nagyenergiájú részecske hagyhatja el a csillagot.

 

Ez történt január első napjaiban is, és a megjelenő lyukat lencsevégre kapta a NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (SDO). A felvételen, amelyet három nap képeiből állítottak össze, a napfigyelő szonda a távoli ultraibolya tartományban fotózta le a csillagot. A koronán sötét, hatalmas lyukként jelenik meg az a régió, ahonnan a megszokottnál több anyag távozott.

A jelenségnek érdekes és látványos következményei voltak a Földön is, hiszen amikor a szokásosnál több nagyon gyors részecske éri el bolygónkat, azok a mágneses erővonalak mentén leszánkázva a sarkoknál nagy mennyiségben belépnek a légkörbe, erős sarki fényt okozva. A gyönyörű látványt sokan rögzítették, a végeredmények közül néhány például itt tekinthető meg.