Különóra


Nyelvtan

Hányan beszélnek magyarul a világban?

Meglehetősen nehéz megmondani, hogy pontosan hányan beszélünk magyarul a nagyvilágban. Becslések szerint a mi nyelvünket beszélők száma valahol 14 és 15 millió körül lehet, és sajnos ez a szám egyre csak csökken.

A magyar nyelv igazán különleges színfoltja az európai nyelveknek, ugyanis a finn és a baszk nyelvekkel együtt nem tartozik az úgynevezett indoeurópai nyelvek közé. Az indoeurópai nyelvek listájába tartozik tehát az Európában beszélt nyelvek többsége, sőt, a gyarmatosítással a világ számos más pontján is ilyen lett a legelterjedtebb. Nem véletlen hogy a világ lakosságának majdnem fele valamelyik indoeurópai nyelvet beszéli.

A magyar nyelv a finnugor nyelvek közé tartozik, bár pontos eredetéről a mai napig viták zajlanak a tudományos világban. A legtöbben természetesen Magyarországon beszélnek magyarul, a legutóbbi népszámlálás szerint nagyjából 9,8 millióan lehetünk. Ezen kívül az egykori Magyar Királyság területén beszélnek még sokan ezen a nyelven, Erdélyben megközelítőleg 1,3 millióan, a Felvidéken 450 ezren, Kárpátalján és a Vajdaságban 150 ezren, valamint 300 ezren lehetnek a magyarul beszélők.

Hányan beszélnek magyarul a világban?

   Forrás: mapsontheweb.zoom-maps.com

 

A Kárpát-medencén kívül sok magyar él még szerte a világon, akik ugyancsak beszélik anyanyelvüket. Az anyaországból elvándoroltaknál és főleg azok utódainál egyre nehezebb nyomon követni, ki beszéli még a magyart. A legtöbb Kárpát-medencén kívüli magyar anyanyelvű Németországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint Ausztráliában él.

Szerencsére rengeteg kulturális csoport és közösség van szerte a világon, ahol a távolra került magyarok vagy azok, akik idegen nyelvként tanulják a nyelvet, használhatják azt, így életben tartva nyelvtudásukat. Ugyanakkor tény, hogy a népességfogyás miatt egyre kevesebben beszélünk magyarul. Ez beleillik abba a globális folyamatba, amely során a kis nyelvek szépen lassan eltűnnek, és helyüket valamelyik világnyelv veszi át. Aggodalomra azonban semmi ok, a helyzet még nem annyira rossz, a magyar nyelv nincsen benne a világ 3000 legveszélyeztetetteb nyelvében – ráadásul az Európai Unió nyelvei között a magyar a középmezőnyben található, finnül vagy máltaiul például sokkal kevesebben beszélnek.