Különóra


Ókor

Gyilkosai elég hamar követték a sírba Julius Caesart

Biztos hallottál már Julius Caesar elleni összeesküvésről, amely során a császárok atyját meggyilkolták. De mi történhetett a gyilkosokkal? Megúszták szárazon az összeesküvés utáni zűrzavaros éveket vagy maguk is áldozattá váltak?

A recsegő- ropogó római köztársaságot már egy ideje diktátorként vezető Caesar sok ellenséget tudhatott magának. Miután a sikeres hadvezér leszámolt legfőbb riválisaival, Pompeiussal és Crassussal, már semmi sem állt az útjában, hogy Róma egyeduralkodójává váljon. A kezdetben hatalmas népszerűségnek örvendő férfi azonban hamar egyre ellenszenvesebbé vált sok római szemében. A köztársaságpárti szenátorok és politikusok leginkább attól tartottak, hogy Caesar a már eddig is sok kinevezés és rang mellé még a királyi címet is magának adományozza.

Több pletyka és történet is keringett Rómában, hogy a hadvezér fejére felhelyezték a babérkoszorús koronát, azonban Caesar azt minden esetben földre dobta hajította. Cicero szerint Caesar azért utasította vissza a koronát, hogy a nyilvánosságot megtévessze. Ám mivel Cicero Caesar esküdt ellensége volt, az ő szavahihetősége igencsak megkérdőjelezhető, sőt elképzelhető, hogy ezeket a történeteket pont Caesar ellenségei találták ki, hogy befeketítsék a diktátort. Mindenesetre ellenségei elhatározták, hogy megszabadulnak a Caesartól. Julius Caesart becsalták a szenátus épületébe, ahol az összeesküvők több mint húsz tőrdöféssel végeztek a hadvezérrel. Caesar híres utolsó mondata úgy szólt, hogy „Te is, fiam?”, mivel az utolsó szúrást elkövető összeesküvő Brutus, Caesar fia volt. 

Az összeesküvés után senki sem tudta, hogyan tovább. A római nép is tanácstalan volt, ám hosszú távon Róma a Caesar által kijelölt úton haladt tovább az egyeduralom felé. Míg Caesart a halála után istenként kezdték tisztelni, addig gyilkosai megvetés tárgyává váltak a rómaiak szemében. Caesart összeesküvői közül, szinte senki sem élte túl három évnél tovább. Valaki háborúban halt meg, valaki a tengerbe veszett, de sokan közülük, többek között Cassius és Brutus is, az öngyilkosságba menekült. Utóbbi ráadásul, a legenda szerint, ugyan azzal a tőrrel követett el öngyilkosságot, amelyet korábban Caesarba szúrt.

Kovács Levente