Különóra


Matematika

Einstein tényleg megbukott matekból?

Széles körben elterjedt történet, hogy Albert Einstein fiatalkorában megbukott matematikából - sok diák használja ezt kifogásként, ha esetleg nem megy neki a matek. De lehetséges, hogy minden idők egyik legmeghatározóbb fizikazsenije megbukott volna a fizikához egyik leginkább hasonló tantárgyból?

Einstein a Münchenben járt iskolába, és már fiatal korában is nagyon érdekelte a matematika és a fizika. Ám, ahogyan az sok diák számára ismerős érzés lehet, voltak tárgyak, amelyek egyszerűen nem érdekelték. Francia nyelvből, valamint irodalomból meglehetősen rossz volt, a zeneórákat pedig egyenesen ki nem állhatta.

Ilyen szempontból Einstein átlagos diáknak számított, ám matekból és fizikából kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Már 15 éves kora előtt elsajátítottam a differenciál- és integrálszámítást, ami azért, valljuk be, nem kis teljesítmény. Szülei biztatására 16 évesen, két évvel gimnáziumi tanulmányának befejezése előtt, felvételizett a Zürichi Műszaki Egyetemre. Einstein ekkor még nem nyert felvételt, mivel francia és biológia tárgyakból meglehetősen gyatrán teljesített a felvételin. Két évvel később azonban letette gimnáziumi vizsgáit, sőt, még egy évet rákészült az egyetemi felvételire. Ezek után már semmi akadálya sem volt, hogy Svájcban tanulhasson tovább, majd később a világ egyik legsikeresebb és legismertebb elméleti fizikusává váljon.

Szóval megbukott Einstein matekból? Egyáltalán nem, ez csupán egy városi legenda. Einstein épp ellenkezőleg, kiemelkedően ügyes volt matematikából. Honnan jön akkor ez a kamu történet?

Amikor Einstein már Nobel-díjas tudós volt, és egy Princetonban található intézményben tanított Amerikában, megjelent egy tévedésen alapuló újságcikk. Németországban az iskolai osztályzási rendszer pont fordítva működött, mint Svájcban. Míg Németországban az 1-es számított a legjobb jegynek, addig Svájcban a 6-os. Az amerikai újságírók pedig tévedésből azt hitték, Einstein megbukott fiatal korában matematikából, holott pont az ellenkezője volt igaz. Bár később az újság által kiadott cikket maga Einstein is cáfolta, a hír annyira elterjedt Amerikában, sőt, az egész világon, hogy a relativitáselmélet atyja amolyan védőszentté vált a matekból gyengélkedő diákok körében.