Különóra


Irodalom

Charles Dickens tényleg hitt a szellemekben

A Karácsonyi éneket olvasva nem nehéz elképzelni, hogy Charles Dickens rajongott a szellemekért – de kevesen tudják, hogy tényleg hitt a természetfelettiben, és még A Szellem Klubnak nevezett londoni társaság tagja is volt.

1862-ben, Londonban alapították azt A Szellem Klubot (The Ghost Club), amely a legrégebbi pszichikai kutatásokkal foglalkozó társaságnak tartja magát a világon. A klub célkitűzései között kicsit ködösen mindössze az szerepel, hogy a természetfeletti kutatását tartja fő céljának, viszont nem végez ördögűzéseket, és az Ouija táblát sem használja. Ennek a társaságnak volt tagja élete során Charles Dickens is.

A klub Cambridge-hez kötődik: 1855-ben a Trinity College néhány diákja elkezdett szellemekről és paranormális jelenségekről társalogni, majd 1862-ben társasággá alakultak Londonban. Furcsa, de még ma is működik, és hű maradt gyökereihez: bár már nonprofit intézményként működik tovább, még mindig fő célja, hogy lehetőséget adjon a paranormális jelenségek kutatására nyitott embereknek megvitatni véleményüket, és azt is lehetővé teszi, hogy bizonyos szellemjárta helyeken kutatásokat végezzenek.

Dickens saját bevallása szerint rengeteg szellemet látott életében, ennek ellenére kifejezetten támadta a londoni spiritiszta mozgalmat, és az ezzel párhuzamosan induló hipnotizőr hullám mellett állt ki – olyannyira, hogy saját magát is profi hipnotizőrnek tartotta.