Különóra


Irodalom

Az irodalom legdurvább utazása: Odüsszeia

Az ókori művészet talán két legismertebb műve az Iliász és annak folytatása, az Ödüsszeia. Homérosz költeménye az európai irodalom prototípusa, érdekes módon az Iliászról még az is bebizonyosodott, hogy igaz történeten alapszik. Odüsszeusz gigantikus utazása is igaz lenne? Vagy azért túlzás, hogy a férfi 10 éven át bolyongott, hogy hazatérhessen?

Az Iliász a trójai háború idején játszódik, amelyről egészen a 19. századig úgy tartották, hogy csupán egy mítosz. Aztán Heinrich Schliemann a mű alapján megtalálta Trója romjait, és ma már tudjuk, hogy Kr. e. 1200 körül tényleg zajlott itt egy háború. Az Odüsszeia cselekménye ezután 10 évvel kezdődik, amikor Odüsszeusz még midig nem jutott vissza Görögországba családjához. Mivel szinte már mindenki hazatért a háborúból, a legtöbben halottnak hiszik, házát idegenek dúlják fel, felesége, Penelopé kezét pedig már többen megkérték.

Homérosz története in medias res módon kezdődik, azaz minden előzmény nélkül belecsap a lecsóba. Odüsszeusz egy szigeten tengődik fogságban, ahol Kalüpszó nimfa tartja fogva, aki beleszeretett a hősbe. Ez nem csoda, hiszen Odüsszeusz a kor tökéletes férfiideálja: okos, kíváncsi, találékony, jó harcos és erős. Kalüpszó végül az istenek közbenjárására elengedi Odüsszeuszt, aki hajójával hazafelé veszi az irányt. Amikor már majdnem hazatérhetne, Poszeidón, a tengerek istene megharagszik Odüsszeuszra, és egy hatalmas tengeri vihart küld rá, aki emiatt messze sodródik. Ezután a hős és emberei hosszú és viszontagságos utat tesznek meg hazafelé, mindenféle mitikus lény (küklopsz, medúza, satöbbi), és megpróbáltatások sorozata próbálja útjukat állni.

Végül Odüsszeusz hazatér, visszaszerzi Penelopét, és fiával lekaszabolnak mindenkit, aki feleségének udvarolt. A mészárlásért a kérők rokonai esküdnek vérbosszút, de szerencsére az istenek közbenjárására helyreáll a béke – még jó, hogy ilyen jó arcok ezek a görög istenek. 

Az igazat megvallva, Odüsszeusz rengeteg ember haláláért volt felelős, és rengeteg nővel összeszűrte a levet, így mai szemmelé mégsem tűnik akkora hősnek. Ráadásul az is furcsa, hogy majd egy évtizeden keresztül bolyongott, annak ellenére, hogy a Google maps szerint az út nem hosszabb egy két hetes hajóútnál. Ennek ellenére a görögök szemében Odüsszeusz egyértelműen hősnek számít.

Az Odüsszeia antropomorf igazságokat tartalmazó történet. Ez azt jelenti, hogy az Odüsszeia szereplői olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek minden emberi lényre vonatkoznak – legalábbis a görögög idejében. Míg Akhilleusz, az Iliász főszereplője, hősi halált halt és neve örökké fennmaradt, addig Odüsszeusznak, a nagy háborús hősnek, nem könnyű a hazatérés és az unalmas hétköznapi életbe való visszarázódás. Mivel a görög drámák gyakran pszichológiai betegségeket is bemutattak, sokan úgy tartják, hogy Odüsszeusz poszttraumatikus stressz-szindrómában szenvedett. Ez egy pszichiátriai betegség, amitől a háború borzalmaiból hazatért katonák gyakran szenvednek.