Különóra


Középkor

Az inkák még a kereket sem ismerték

Az inka birodalom volt a spanyol hódítók előtti Amerika legsikeresebb és legnagyobb területtel rendelkező civilizációja. Az inkák birodalma a mai Kolumbia határától egészen le délre, Chile középső részéig húzódott. Mindenki ismeri Machu Picchu városát, amely az Andok szinte megközelíthetetlen ormain fekszik - ez is az ő településük volt. Az inkák annak ellenére építették fel hatalmas és sokáig virágzó birodalmukat, hogy még a kereket sem ismerték. 

Az inkák hitvilágában Inti, a napisten a legfőbb istenség. Az „inka” elevezés is ebből jön, jelentése: a „Nap gyermekei”. Az inka birodalom története a 12. századig nyúlik vissza, amikor egy törzs felvándorolt az Andok hegységébe, és megalapította Cuzco városát. Az inkák innen hódították meg szépen lassan a kontinens nyugati oldalát.

A hegyekben az inkák parcellákat hoztak létre, azokon művelték a földet. Elképesztő csillagászati és matematikai tudásuk volt, az inka építészet pedig a mai napig egyedülálló technológiai tudásról árulkodik. Például megfigyelték, hogy földrengések idején a trapéz alakú épületek jobban bírják a gyűrődést, ezért ezt a tudást felhasználták az építkezéseken. Ugyancsak fejlett vízelvezető és csatornarendszert építettek ki, amellyel a világon talán csak a rómaiak tudták volna felvenni a versenyt.

Viszont volt valami, amivel még ők sem rendelkeztek: a kerék. Igen, akármennyire is egyszerű találmánynak tűnik, mint minden mérnöki megoldást, a kereket is fel kellett egyszer találni. Az amerikai kontinensen pedig ez senkinek sem pattant ki a fejéből. Bár az Inka Birodalmat behálózták útrendszerrel, az árut leginkább lámaháton szállították. Létezett még futárhálózat is, pihenőhelyekkel. A futároknak így csak két állomás között kellett futniuk, utána átadták az árut a következő futárnak.

Az inkák még a kereket sem ismerték

 

Hatalmas, több tonnás kőtömböket is képesek voltak kerék vagy görgetőeszköz használata nélkül megmozgatni. Locsolással és csúsztatással 10-20 kilométeres távokat is megtettek ezzel a technikával, hogy az építőanyag célba érjen.

Az inka civilizáció sorsa a spanyolok 1532-es érkezésével pecsételődött meg. Ekkoriban ugyanis meghalt az éppen aktuális inka uralkodó, Huayna Capac, utána a trónért két rivális versengett. A birodalomban polgárháború kört ki, a spanyolok pedig rendkívül kevés emberrel, pillanatok alatt képesek voltak elfoglalni az egész birodalmat, majd annak helyén megalapították a mai Perut.