Különóra


Újkor

Az első tengeralattjáró már a 17. században vízre szállt

Manapság már rengeteg tengeralattjáró cikáz a világ tengereiben. Léteznek kutatótengeralattjárók, de a hadsereg is szívesen használja ezeket a mélytengeri járműveket. Az emberiség régi álma volt egy olyan szerkezetet létrehozni, amely képes a víz alá merülni, és ott hosszabb időt eltölteni. Bár sokan Jules Verne agyszüleményének tartják a tengeralattjárót, valójában már az író előtt, a 17. században is voltak előfutárai. 

Tengeralattjárókról már az ókori Görögországban is álmodoztak az emberek. Arisztotelész feljegyzései szerint Nagy Sándor például egy csatában már alkalmazott búvárokat. A mai tengeralattjárók prototípusát, egy fából készült darabot, az angol William Bourne tervezte meg. Később Cornelis Drebbel alkotta meg az első irányítható tengeralattjárót, ezt az angol király jelenlétében ki is próbálták a londoni Temzén. Bourne találmánya 4-5 méterre volt képes a víz alá merülni, ám a kor haditengerészetének figyelmét még nem ragadta meg.

Az amerikai haditengerészet nyitottabbnak bizonyult a britnél. 1776-ban az amerikai függetlenségi háború idején David Bushnell felajánlotta az amerikai hadsereg számára találmányát a „Teknőst” (Turtle). A kis egyszemélyes tengeralattjáró irányítása nagyon nehézkes volt, ennek ellenére megkíséreltek egy akciót vele az angol flotta ellen. Ez végül nem járt sikerrel, ugyanis a Teknős, bár oda tudott osonni az angol flotta zászlóshajójához (az Eagle-hez), nem volt képes elég nagy léket fúrni az oldalában, így az oda helyezett bomba nem süllyesztette el a hajót.

Az első tengeralattjáró már a 17. században vízre szállt

 

 

A mai értelemben vett tengeralattjárók a 20. század elején jelentek meg a hadászatban.  Ezeket a járműveket már fémből készítették, és benzines motor hajtotta őket. A világháborúk során egyre nagyobb szerepet kaptak. A radar és a tengeralattjárók megsemmisítésére alkalmas hadászati eszközök rendszerbeállítása előtt a német U-bootok hatalmas károkat okoztak az angol és amerikai áruszállító hajóflottában.

A hidegháborúban az amerikai és szovjet tengeralattjárók sokszor folytattak macska-egér játékot a Bering-tengeren. Ekkoriban már elég komoly tengeralattjárók léteztek, ugyanis nem egy jármű atommeghajtású volt, és fel volt szerezve atomtöltettel is.

A tengeralattjárókat a tudomány is használja, a mélytengeri állatvilágot például biztosan nem térképezhettük volna fel használatuk nélkül.