Különóra


Újkor

Milyenek voltak az első karácsonyfaizzók?

Ahogy az örökzöld fenyőfák tisztelete messzire nyúlik vissza a múltba, úgy a téli napforduló, majd a karácsony alkalmából ajándékozott, díszítésként használt fenyőágak és fák fénnyel való ékesítésének is régi hagyományai vannak. A források szerint már az ősi germánok is mécsesekkel díszítették a fenyőágakat.

A karácsonyfa-állítás ma elterjedt szokása Skandináviából ered, és igazán elterjedtté a 19. századtól vált Európában. A fákat valószínűleg kezdettől díszítették gyertyákkal is, amelyek fénye a megszülető Jézust szimbolizálta. Az elektromosság felfedezése aztán óriási fordulatot hozott a karácsonyi díszítésekben is.

A szénszálas izzólámpát 1879-ben szabadalmaztatta Thomas Edison, aki ugyanezen év szilveszterén a New Jersey-i Menlo Parkban a nagyközönségnek is bemutatta találmányát. „Olyan olcsóvá tesszük az elektromosságot, hogy a gyertya a gazdagok kiváltsága lesz” – mondta Edison. Rövidesen utcai világításra kezdték használni az elektromosságot, és az új találmány ezt követően gyorsan elterjedtté vált.

Milyenek voltak az első karácsonyfaizzók?

 

 

Edison már 1880-ban az ünnepek közeledtével izzókkal díszítette fel laboratóriuma környékét – akkor még csak reklám gyanánt. 1882-ben azonban üzlettársa, Edward Johnson a történelem során először elektromos fényekkel szerelte fel karácsonyfáját. A külön erre a célra készült égősor nyolcvan darab piros, kék és fehér izzóból állt. Az újfajta díszítés hamar népszerű lett, és három évvel később már az Egyesült Államok elnökének fáját is hasonló égősor ékesítette.

1895 volt az első év továbbá, amikor az Edison Electric Company először kezdett kifejezetten karácsonyfákra tervezett égősorokat árusítani. A kezdetben egységesen fehér égők között a következő évek során egyre több színes jelent meg. A füzérek kezdetben rendkívül drágák voltak, így azok használatát csak a gazdagok engedhették meg maguknak, és sokan inkább csak bérelték az égősorokat azok megvétele helyett.

Milyenek voltak az első karácsonyfaizzók?

 

Szénszálas izzók (Forrás: Wikimedia Commons / Hannes Grobe)

 

A karácsonyfaizzók igazi elterjedésére a volfrámszálas technológia megjelenésével került sor. A Just Sándor és Hanaman Ferenc által 1904-ben kifejlesztett, majd a General Electric mérnökei által tökéletesített volfrámégők fényesebben világítottak, kevesebbet fogyasztottak, valamint hosszabb élettartamúak és olcsóbbak voltak, mint elődeik, ami a karácsonyfaégők árának csökkenését is maga után vonta.

Az égők olcsóbbá válása mellett a karácsonyfaizzók általános elterjedésében ugyanakkor nagy szerepet játszott az is, hogy 1908-tól az amerikai biztosítótársaságok nem fizettek a karácsonyfák okozta tűzkárok után, mivel eddigre mindenki számára világossá vált, mennyire nem jó ötlet a házak belsejében felállított, kiszáradt fenyőfákon gyertyákat égetni.