Különóra


Modern kor

Az Egyesült Államok atombombát akart dobni a Holdra

Hogy miért tett volna ilyen furcsa és potenciálisan veszélyes, semmirekellő dolgot? Hát azért, mert csak. Az egyetlen cél a Szovjetunió megfélemlítése lett volna a hidegháború időszakában.

A Project A119 fedőnévre keresztelt projektet az Egyesült Államok légiereje fejlesztette ki az 1950-es években. Valójában igazán tudományos vagy harcászati célja nem volt annak, hogy nukleáris rakétával akarták megcélozni a Holdat, leginkább csak erőfitogtatásra szolgált volna a Szovjetunióval szemben. Mivel az Államok nem állt túl jól a hidegháború idején az űrversenyben (az első ember az űrben is szovjet volt), nem ártott volna egy kis színjáték az emberek megtévesztése érdekében.

Leonard Reiffel fizikus szerint (aki végül nyilvánosságra hozta a Project A119 létezését) a Holdat eltalálni egy interkontinentális ballisztikus rakétával nem jelentett volna túl nagy kihívást, nagyjából 4-5 kilométeres pontossággal be tudták volna mérni a becsapódási helyet. A légierő állítólag szerette volna, ha a becsapódási robbanás a Földről is jól látszik – valószínűleg a korábban említett okok állhattak a háttérben. Így egy olyan területet szemeltek ki, ami a Hold látható korongjának oldalán helyezkedik el, a Nap által megvilágítva.

A projektet azért vetették el végül, mert úgy érezték, az emberek nem fogadnák kitörő örömmel – mondhatnánk úgy is, hogy hamar rájöttek, mekkora hülyeség, és inkább nem lőttek atombombát a Holdra.