Különóra


Biosz

Állatfajok, amiknek a létezéséről 2016 előtt nem is tudtunk

Rengeteg érdekes (és furcsa!) állatfajt fedeztünk fel 2016-ban – itt van néhány közülük, a szellempoliptól kezdve a Teszlek Süvegre emlékeztető pókon át a négypéniszű százlábúig!

Úgy gondolod, hogy már minden állatfajt felfedeztünk, és csak esetlegesen bukkanunk rá egy-kettőre évente? Akkor nagyot tévedsz – a bolygó annyira idegen még számunkra, hogy egy évben átlagosan 15-20 ezer (!) új fajt fedezünk fel, ez alól pedig 2016 sem volt kivétel.

A nyolclábú Teszlek Süveg

A Harry Potterből ismert Teszlek Süvegre hasonlító pók felfedezéséről korábban mi is beszámoltunk. A kis furcsa teremtményt 2016 végén találták Indiában, az Eriovixia gryffindori nevet kapta. A tudósok szerint különleges formája abban segít, hogy könnyebben elbújhasson a ragadozók elől a száraz levelekkel teli aljnövényzetben.

Állatfajok, amiknek a létezéséről 2016 előtt nem is tudtunk

   Javed Ahmed / Indian Journal of Arachnology

 

A borzasztó fura mélytengeri rája

A Notoraja martinezi elképesztően furcsán fest, pláne azon a képen, amelyet felfedezői készítettek róla. Az állat teste szív alakú, orra pedig puha, legalább is Francisco Concha és csapata szerint, akik begyűjtötték a felfedezést igazoló példányokat.

Állatfajok, amiknek a létezéséről 2016 előtt nem is tudtunk

   Dave Ebert és Doug Long

 

A négypéniszű százlábú

Az Illacme tobini elég furcsa nevet szerzett magának az új felfedezések között: négy péniszével ő az egyik legfurcsább tagja a 2016-os felfedezetteknek. A százlábú testét 200 méregmirigy takarja, lábából pedig jóval több van, mint száz – szám szerint pontosan 414.

Állatfajok, amiknek a létezéséről 2016 előtt nem is tudtunk

    Paul Marek, Virginia Tech

 

A szellempolip

Caspernek becézték felfedezői azt a szellempolipot, amelyet a Brit Virgin-szigetek közelében fedeztek fel tavaly. A furcsa színe miatt nevezték el így, egyelőre nem tiszta, hogy mi lesz a tudományos neve – de a NOAA kutatói meg vannak győződve róla, hogy új fajról van szó, mert soha nem láttak még hasonlót. 

A halképű Obama

Az Egyesült Államok éppen leköszönő elnökéről, Barack Obamáról is neveztek el fajt tavaly: egy zátonyhal őrzi a nevét, amelyet 2016-tól Tosanoides obamának hívnak. A felfedezők azt mondták, azért gondolták, hogy a frissen talált halat Obamáról fogják elnevezni, mert a politikus rengeteget tett a természet és a korallzátonyok védelméért.