Különóra


Biosz

A terhesség áthuzalozza az agyat

A nők agyában a szülés után két éven keresztül komoly változások figyelhetők meg, amelyek valószínűleg az anyai szerep ellátásában segítenek.

A terhesség során a test látványos változásokon megy át, de nem minden változás látszik kívülről. Egy új vizsgálatból például most az derült ki, hogy a babát váró nők agya is jelentősen átalakul a terhesség 9 hónapja alatt. A szakértők első terhességük előtt és után vizsgálták meg 25 nő agyát, és kiderült, hogy a társas kapcsolatokhoz köthető agyi régióban jelentős változások történtek az eltelt idő alatt. A legnagyobb átalakulást az úgynevezett tudatelméleti központban figyelték meg, amely lehetővé teszi, hogy felismerjük és megértsük, megfogalmazzuk saját érzéseinket, illetve másoknak is érzéseket és gondolatokat tulajdonítsunk.

A változások ráadásul ugyanazon a területen jelentkeztek, amely akkor is működésbe lépett, amikor a nőknek gyermekükről készült fotókat mutattak. Az átalakulás jelei még két évvel a szülés után is látszottak, és annyira jellegzetesek voltak, hogy néhány eset elemzése után egy számítógépes program képes volt megmondani más nők agyi felvételei alapján, hogy terhesek-e vagy sem.

A terhesség alatt rengeteg nemi hormon árasztja el a testet. Hasonló mértékű hormonális változásra csak a kamaszkorban van példa, amely során szintén nagyon megváltozik az agy szerkezete és a gondolkodás rendszere. Az idegsejtek között ilyenkor új kapcsolatok jönnek létre, mások pedig elvesznek. Míg azonban a kamaszokkal kapcsolatban sok kutatást végeztek az elmúlt évtizedekben a szakértők, az állapotos nők agyát mostanáig nem nagyon vizsgálták hasonló módon.

Holott a változások az állapotos nőknél is jelentősek, és megmagyarázhatják, hogy a terhesség hónapjai, és vele az agy „áthuzalozása” alatt miért érzi sok kismama úgy, hogy feledékenyebb, mint korábban. A kutatók úgy sejtik, hogy az agy átalakulása segít az anyáknak abban, hogy könnyebben értsék meg, mire van szüksége kisbabájuknak. Azt persze eddig is tudtuk, hogy a gyermekek gondozásának első éveiben nagyon másfajta problémákat kell megoldani, mint az élet korábbi szakaszaiban, például másként kell alkalmazkodni a helyzetekhez, és mások lesznek a legfontosabb szempontok is. Azt azonban senki sem sejtette, hogy erre a változásra az agy már terhesség alatt felkészül.

A kutatás azért is érdekes lehet, mert lehetséges, hogy megtapasztalt, egészséges nőkre jellemző változások egészen mások lesznek, ha a szülés után depresszióba eső vagy a babájukkal csak nehezen megbarátkozó anyák agyát vizsgálják majd. Ha pedig kiderül, hogy mik az eltérések, talán megelőzhetővé vagy gyógyíthatóvá is válhatnak ezek a problémák.