Különóra


Újkor

A postán régen gyerekeket is fel lehetett adni

Nem vicc: az Egyesült Államokban a 20. század elején volt, aki postán adta fel a gyerekét a nagyinak, méghozzá nem is túl borsos összegért. Egy ötkilós gyereket például már 15 centért el lehetett küldeni a nagyszülőkhöz, de érdemes volt biztosítani is, mielőtt útnak indítjuk.

A 20. század elején a posta fellendülésével olyan lehetőségek nyíltak meg az átlagember előtt, hogy hirtelen senki nem tudott mit kezdeni velük igazán. Kinyílt előttük a világ, bármit feladhattak távol élő ismerőseiknek is, akik pár nap múlva már a kezükben is tarthatták az elküldött csomagot – még akkor is, ha az éppen az unoka volt, akit biztosított küldeményként postáztak.

Ilyen az Egyesült Államokban tényleg megtörtént – bár valójában nem túl gyakran, így mindig újságcikk lett belőle, ha valaki szívesen mesélte el a történetet. Egy ohiói házaspár, Jesse és Mathilda Beagle például a nyolchónapos fiukat adták fel a nagyinak mindössze 15 centért, az újságcikkből kiderül, hogy pont belefért az ötkilós csomagba. Azért biztos, ami biztos, 50 centes biztosítást is kötöttek rá, nehogy valami baja essen. 

1914-ben egy négyéves kisgyereket postáztak vonattal, ugyanígy a nagyszülőkhöz. A szülők azzal magyarázták a dolgot, hogy postázni olcsóbb volt a kis Charlotte May Pierstorffot, mint vonatjegyet venni, ezért inkább hagyták, hogy egy dobozban sínylődjön 110 kilométeren keresztül.

Ha legközelebb mérges vagy anyura, hogy ki kell takarítanod a szobád, vagy házit kell írni, csak gondolj arra, hogy akár a 20. század elején is élhetnél – és roboghatnál egy dobozban a nagyi felé felbélyegezve.