Különóra


Modern kor

Az megvan, hogy a Plutót egy 11 éves lány nevezte el?

Lehet azon vitatkozni, hogy a Pluto akkor most jogosan törpebolygó-e, vagy vissza kellene minősíteni rendes bolygóvá – egyelőre a hivatalos verzió szerint kegyvesztetté vált, és lefokoztuk törpebolygóvá. Felfedezése idején, 1930-ban azonban még azt hitték, nagyobb, mint a Föld (de kisebb, mint az Uránusz), és komoly dilemmában voltak, hogy minek nevezzék el. Végül egy 11 éves kislány adott tökéletes megoldást a problémára.

Venetia Burney 1930-ban 11 éves volt, és nagyapjánál lakott oxfordi házában. Március 14-én anyjával és nagyapjával együtt reggeliztek, amikor felmerült a téma, hogy felfedezték a régen keresett X-bolygót, de egyelőre nem sikerült elnevezniük. Persze ekkor még szinte semmit nem tudtak a ma már törpebolygóvá minősített Plutóról: azt hitték, nagyobb, mint a Föld, és úgy gondolták, hogy befolyásolja az Uránusz pályáját. Az akkor X-bolygónak nevezett törpeplanéta kutatását sokáig dr. Percival Lowell csillagász vezette, de 14 évvel a felfedezése előtt elhunyt. 

Venetia ekkorra már ismerte a görög és római mitológiát, és nemrég egy kicsit belekóstolt a csillagászatba is, úgyhogy értette, hol kering a Pluto, és mennyire lehet hideg, sötét és barátságtalan a felszíne. Ezért nagyapjának, az Oxfordi Egyetem nyugalmazott könyvtárvezetőjének, Falconer Madannak felvetette, hogy igazán hívhatnák Plutónak, aki az alvilág római istene volt, képes volt láthatatlanná válni, és egész életét olyan helyen élte, ahová nem, vagy alig ért el a napfény. Venetia úgy gondolta, hogy ez pont megfelelő név lenne egy ilyen távol keringő, sötét bolygó számára.

Madannak annyira megtetszett a név, hogy azonnal továbbította az Oxfordi Egyetemen dolgozó csillagász barátjának, Herbert Hall Turnernek. Turner volt végül az, aki eljuttatta az illetékeseknek a névjavaslatot – addigra csak olyan ötletek maradtak versenyben, mint Minerva, Zeusz, Atlasz vagy Perszephoné. Gondoltak a Kronosz névre is, ami ugyan illett volna a bolygóhoz, csak azért lett volna problémás, mert Kronosz az Uránusz görög megfelelője a mitológiában.

A Pluto egyébként azért is aratott ekkora sikert a csillagászok körében, mert első két betűje utal a törpebolygó felfedezéséért rengeteget dolgozó Percival Lowellre. Így a szavazást gyakorlatilag elsöprő többséggel megnyerte az oxfordi 11 éves lány névötlete.