Különóra


Modern kor

A nácik szupertitkos egyszemélyes tankja

Soha nem használták, és csak egyetlen fennmaradt prototípusa van a Kugelpanzernek nevezett egyszemélyes tanknak, amelyről még mindig nem tudjuk, pontosan milyen célokat szolgált volna, ha valóban bevetik.

A német Kugelpanzer (szó szerinti fordításban: golyópáncél) a második világháború alatt készült egyszemélyes tank volt – csakhogy ennél többet nem is igazán tudunk róla. Egyike lehetett a nácik által kísérleti célokból létrehozott „csodafegyvereknek” (wunderwaffe), azoknak a forradalmi találmányoknak, amelyekkel tudósaik kísérleteztek, de végül soha nem vetették be őket.

A nácik szupertitkos egyszemélyes tankja

  A Kugelpanzer egyetlen prototípusa

 

A Kugelpanzer egy kicsi, gömb alakú tank, amelyet Németországból Japánba szállítottak, majd 1945-ben a szovjetek foglaltak le, valószínűleg valahol Mandzsúriában. Az egyetlen ismert prototípus a Kubinka Tank Múzeumban van Moszkva közelében. Nem tudni, gyártottak-e többet is belőle a nácik, de az biztos, hogy nyilvánosan ez az egy látható az egész világon – a többit vagy megsemmisítették, vagy valahol nagyon jól őrzik.

Az apró, furcsa tankot mindössze egy henger hajtja, és kétütemű motor van benne. Az első részén található egy kis ablakszerű rés, valószínűleg itt kellett kinéznie a katonának belőle. A belső térben van egy irányítókar és egy kerék, valamint egy beépített lőfegyver

A belső test egyébként csak 5 milliméter széles, és nem teljesen tiszta, milyen típusú fémből készült a páncélzat – bár utóbbinak csak az az oka, hogy nem szabad belőle mintát venni, tekintve, hogy ez az egyetlen fennmaradt (vagy valaha elkészült) darab. 

Azt sem tudjuk, hogy a nácik milyen célra tervezték a tankot – méreteiből adódóan a nyílt harctéren nem igazán lehetett volna használni, és nincs is feljegyzés arról, hogy valaha bevetették volna. Valószínűleg leginkább felderítésre használhatták (vagy tervezték használni), vagy kábelrakó eszköz lehetett – egyik teóriát sem igazolja azonban semmiféle írásos emlék. Soha nem volt ugyanis semmiféle dokumentáció a Kugelpanzer létezéséről, dizájnjáról vagy céljáról. 

Mivel ekkora a titoktartás körülötte, sokakban az is felmerült, hogy akár a japánok is megrendelhették kamikaze (öngyilkos) misszióikra – erre sincs azonban semmiféle bizonyíték.