Különóra


Irodalom

A Micimackót betiltották Oroszországban

Horogkeresztes ábrázolása miatt betiltották a Micimackót Oroszországban – ha azt hinnéd, hogy ez régen, 60-70 évvel ezelőtt történt, ki kell, hogy ábrándítsunk: 2009-ről beszélünk.

Oroszországban néhány egészen extrém dolgot is betiltanak: ilyen például a keresztet ábrázoló zászló, szóval Svájc zászlaja gyakorlatilag szitokszó az országban. Ez azonban még nem a vége, ugyanígy tilos a Micimackó könyvekkel járni-kelni, méghozzá a mackó egy horogkeresztes ábrázolása miatt.

Igen, ennyi: létezett egy illusztráció valahol, amire az orosz kormány képviselői rábukkantak, és ezért felvették a könyvet (és Micimackó ábrázolását) az extrémista dolgok listájára. Ezt a listát egyébként 2009-ben több mint 400 elemmel bővítették, el sem tudjuk képzelni, mennyi minden lehet rajta így összesen.

Nem csak Oroszország kifogásolja egyébként a sárga mackó kalandjait: Lengyelországban azért tiltották be, mert lenge öltözéke nem túl erkölcsös a gyerekekre nézve. 1926 óta elég sok országnak volt vele problémája, az Amerikai Könyvtárszövetségnél a 22. helyen áll a 100 legjobb betiltott könyv listáján. Mert ilyen is van.

Kínában a beszélő állatokkal volt problémáa, a muszlim és zsidó vallásúaknak pedig a beszélő disznó, Malacka volt sértő, ezért Törökországban az állami csatorna például a Walt Disney mesékből is kivágta szegény Malackát. Mondani sem kell, hogy nem lehetett egyszerű dolog, hiszen a mese nagyrészt kettejük kapcsolatára épül.

Ha Alan Alexander Milne még élne, valószínűleg jókat röhögne az ügyön – már nem csak kommentelni az interneten, de mesét írni is nehéz úgy, hogy az ne sértse valakinek a vallását vagy a jóízlését.

icimackó is igazán felöltözhetne, olyanról meg ki hallott, hogy egy tisztátalan állat, a malac beszéljen?