Különóra


Biosz

A hangyák is tudnak eszközt használni

Az egy ideje már világos, hogy a Földön élő fajok közül nemcsak az ember, hanem több nem emberi főemlős és számos madár is képes eszközt használni. Időnként azonban egészen meglepő állatokról is bebizonyosodik ugyanez.

Azt, hogy az aprócska hangyák is tudnak tárgyakat használni céljaik elérése érdekében, a Szegedi Tudományegyetem kutatói és francia munkatársaik derítették ki. Maák István és kollégái vizet és mézet helyeztek a hangyák útjába és ezek mellé néhány olyan eszközt is odatettek, amelyek könnyebbé tehették a táplálék fészekbe szállítását. Többek közt pici ágak, tűlevelek, talajszemcsék, papírdarabok és szivacsok kerültek a felhasználható eszközök közé.

A hangyák vették a lapot, és némi kísérletezés után megtalálták azokat az eszközöket, amelyek sok folyadék felszívására voltak alkalmasak és könnyen kezelhetők is voltak. Például egy pici szivaccsal vagy papírral itatták fel a mézet vagy a vizet, és ezt cipelték magukkal otthonukba. Mivel ezek a tárgyak a rovarok természetes környezetében nem találhatók meg, a szakértők arra jutottak, hogy a pici állatok apró agyuk dacára is képesek megtanulni az új eszközök használatát.

A hangyák is tudnak eszközt használni

Forrás: Maák et al. (2016)

 

A hangyák különböző eszközöket részesítettek előnyben, ha hígabb és ha sűrűbb mézet kellett szállítaniuk. Általában azt a tárgyat választották ki, amelyik a legtöbbet tudta felszívni az adott táplálékból, vagyis a folyadékok tulajdonságaival is tisztában voltak. A tárgyakat, valószínűleg a könnyebb kezelhetőség érdekében, szükség esetén át is alakították, a szivacsokat például apróbb darabokra tépkedték.

A hangyák valószínűleg azért annyira nyitottak az eszközök használatára, mert a vizsgált fajok tagjai, sok rokonukkal ellentétben, nem tudják kitágítani gyomrukat. Így a természetben is hasonló trükköket alkalmaznak ahhoz, hogy egyszerre minél több folyadékot tudjanak a fészekbe visszacipelni. A kutatók által felajánlott mesterséges anyagok pedig különösen alkalmasak voltak erre a célra, így azok használatát gyorsan elsajátították.