Különóra


Matematika

A Föld nem is pont gömb alakú

Már az is hatalmas előrelépés volt, hogy az emberiség rájött: a Föld valójában nem lapos, hanem gömbölyű. Elég sok időnek kellett eltelnie, mire minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy milyen alakú a bolygónk. Ám a helyzet az, hogy a Föld valójában nem is gömbölyű, hanem geoid alakú.

Már az ókori görögöknél is megjelentek a Földnek olyan ábrázolásai, amelyek gömbölyűnek mutatták a bolygót. Püthagorasz és követői matematikai munkásságában találjuk az első elméletet a planéta gömbölyűségével kapcsolatban. Arisztotelész a csillagok állásából következtette ki a Föld alakját. Megfigyelte, hogy vannak olyan csillagok, amelyek Egyiptomból vagy Ciprusról láthatók, de északon már nem. Ebből gondolta azt, hogy a Földnek gömbölyűnek kell lennie.

Bár rengeteg más korábbi filozófus is hasonló helyes következtetésre jutott, még sok-sok évszázadnak kellett eltelnie, hogy végérvényesen bebizonyosodjon, milyen alakja van tényleg a Földnek. Magellán után, aki elsőként kerülte meg a bolygót, már biztosak voltunk abban, hogy a Föld gömbölyű. A modern műholdak azonban egy kis eltérést mutattak ki a tökéletes gömbformához képest. Nem nagyot, mindössze 0,33 százalékosat, ám ez már pont elég ahhoz, hogy ne gömb, hanem úgynevezett geoid alakról beszélhessünk.

A geoid forma azt jelenti, hogy a Föld a sarkok fele kissé laposabb, míg az Egyenlítő körül kitüremkedik. Ez azért alakult ki így, mert a Föld nem csak a Nap, hanem önmaga körül is forog. Ezáltal a folyamatos centrifugális erő az Egyenlítő irányában deformálta bolygónkat.

Annak ellenére, hogy ma már műholdak ezrei figyelik folyamatosan a Földet, és számos felvételünk is létezik róla, vannak, akik még mindig úgy hiszik, hogy a Föld lapos. Ha ez igaz lenne, akkor jogos volna a kérdés, hogy a világot körbehajózó kalandoroknak vajon mi a titkuk, és miért nem esnek le a bolygó széléről, amikor eljutnak odáig…