Különóra


Modern kor

A 20. század legnagyobb éhezéséről a verebek tehettek

A diktatúrákban gyakran megesik, hogy olyan dolgokról határoznak az ország vezetői, amihez nem igazán értenek. Így járt Mao Ce-tung is, aki elhatározta, hogy a kínai mezőgazdaság jobb teljesítményéért kiirtja a verebeket az országából. A madarak ugyan eltűntek, de az ötlet visszafele sült el.

Az ötvenes évek végén a kommunista Kínában Mao Ce-tung meghirdette a „Nagy Ugrás” nevű gazdasági programot. Ennek a gazdasági tervnek alapvetően az volt a célja, hogy Kína mezőgazdasági országból fejlett ipari országgá alakuljon át. A terv elég hamar kudarcot vallott, ugyanis teljesen irreális elvárásokat támasztott a gazdasággal szemben. Például kötelezővé tették, hogy még a legkisebb településeken is vas- és acélkohászatoknak kell létrejönnie. A gond az volt, hogy hiányzott a kohászathoz szükséges szaktudás, így végeredményben ezek a „népi kohászatok” igen gyatra minőségben termeltek.

A vas- és acéltermelésnél is tragikusabb végkimenetele volt Mao egy másik ötletének, amivel a mezőgazdaságot szerette volna hatékonyabbá tenni. A diktátor 1958-ban meghirdette a „négy kártevő elleni hadjáratot”. Mivel nagy járványok voltak ekkoriban az országban, a szúnyog, a légy és a patkány kiirtásának ötlete még érthető is lenne, a veréb azonban kilóg a sorból. 

A Kínai Kommunista Párt becslése azt mutatta, hogy egymillió veréb megölésével nagyjából 60 ezer emberre elegendő élelem menthető meg. Megkezdődött hát az ipari verébirtás Kínaszerte, ennek eredményeként nagyjából kétmilliárd verebet vadásztak le. A 20. század legnagyobb éhezéséről a verebek tehettek

Csakhogy a kommunisták számításai egyáltalán nem vették figyelembe, hogy a természet nem ilyen egyszerűen működik. Ugyanis, bár a verebek valóban megesznek valamennyi gabonát, rengeteg rovarral táplálkoznak. A nagy verébirtás után pedig elkerülhetetlenül elszaporodtak a kis madaraknál ezerszer nagyobb kárt okozó sáskák. 1959-ben minden összejött: a termelést gyengén szervezték meg, szárazság sújtotta az országot, ami kevés gabona megtermett, azt pedig letarolták a sáskák. Végeredményben nagyjából 30-40 millió ember halhatott meg a három évig tartó éhezésben.

A párt próbálta menteni a menthetőt és verebeket hozatott a Szovjetunióból, ám ez nem volt elég. Mao programja teljesen csődöt mondott, de ez nem szegte kedvét, hogy évekkel később meghirdesse a „kulturális forradalmat”, amely ugyancsak emberek életének millióit követelte.