Különóra


Irodalom

125 éves lenne J. R. R. Tolkien

A Gyűrűk Ura atyja ma, január 3-án ünnepelné 125. születésnapját, 1892-ben született Dél-Afrikában. Összegyűjtöttünk róla pár érdekes infót, amit lehet, hogy te sem ismersz – mi így köszöntjük fel a világhíres írót lélekben!

Gyakorlatilag zseni volt

Tegye fel a kezét, aki négyévesen folyékonyan olvasott – hát, John Ronald Reuel Tolkien büszkélkedhetett ezzel, ugyanis ennyi idős korára már tényleg csak úgy falta a betűket. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy anyja összes gyermekét otthon taníttatta. Tolkien botanikában, a művészetekben és a nyelvekben jeleskedett.

Magának talált ki nyelveket

Nem csak A Gyűrűk Ura-történetekben csillogtatja meg nyelvalkotói képességeit: az író már korábban is készített magának saját nyelveket, ezek közül az első az úgynevezett naffarin volt. Az 1910-es években született meg, és a latin és a spanyol nyelvek inspirálták.

125 éves lenne J. R. R. Tolkien

 

 

Gyerekeknek is írt

Kevesen tudják, de A hobbit című regény eredetileg gyerekeknek készült, annak ellenére, hogy azért ebben is vannak jócskán ijesztő fejezetek. A Gyűrűk Ura ezzel szemben már a felnőtt közönséget célozta meg – ez mondjuk a filmváltozatokon egyáltalán nem látszik, hiszen A hobbit-mozik is legalább annyira sötétek, mint a korábban elkészített A Gyűrűk Ura trilógia.

A nácik is érdeklődtek iránta

Amikor A hobbitot elkezdték németre fordítani, a náci párt Németországból levelet küldött neki azzal a kéréssel, hogy bizonyítsa: az árja fajhoz tartozik. Tolkien valószínűleg ekkor már hírnevének köszönhette, hogy olyan válasszal állt elő, ami jócskán felbőszítette a nácikat: azt írta vissza, hogy szeretné, ha zsidó ősei lennének. 

Brutális mennyiségű nyelvet beszélt

Abból kiindulva, hogy már az 1910-es években saját nyelvet hozott létre, nem nehéz elképzelni, hogy jó nyelvérzéke volt az írónak – felsorolni mégis elképesztő, hány nyelvet beszélt. Tudott dánul, hollandul, franciául, németül, gótul, görögül, olaszul, latinul, lombardul, óangolul, norvégul, oroszul, szerbül, spanyolul, svédül, és ismerte a modern és középkori walesi nyelvet is. Mindemellé természetesen a latin is társult – meg persze azok a nyelvek, amiket ő alkotott.