Kultúra

Eredeti hangzással szólalnak meg Bartók népdalfeldolgozásai a Zeneakadémián

Szeptember 21-én a Zeneakadémián, Bartók kivirágzott fái címmel rendezik meg azt a koncertet, amelyen először szólalnak meg a Bartók Béla népzenei feldolgozásaiban szereplő népdalok úgy, ahogy azt a zeneszerző is hallhatta azokat gyűjtések alkalmával.

 

“A népzene oldaláról, zeneszerzőként közelítve mindig volt egy hiányérzetem, amikor operista stílusban hallottam előadva Bartók népdalfeldolgozásait. Őszintétlennek, falsnak éreztem, nem zenei értelemben, hanem üzenet szempontjából” – mondta el a koncert alapötletéről Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, az est ötletgazdája és szerkesztője.

Bartók Béla világába belemerülve, a zeneszerző saját maga által felzongorázott felvételeit meghallgatva kiderült, hogy Bartók nagyon sok mindent, például bizonyos aszimmetriákat nem írt bele a kottákba, egészen egyszerűen azért, mert a nyugati lejegyzési rendszer nem volt alkalmas ezek megjelenítésére. Ugyanakkor, amikor saját maga játszotta a darabokat, előjönnek ezek a részletek is. “Ekkor jöttem rá, hogy ennek az embernek beleégett a lelkébe és a gondolataiba minden egyes dal, amit gyűjtött” - folytatta Kelemen. 

Végül pedig hangsúlyozta, a koncerttel szeretnének hozzájárulni a bartóki életmű jobb megértéséhez, valamint egy másik, teljesebb és természetesebb élményt nyújtani a hallgatóságnak a világhírű zeneszerző népdalfeldolgozásaiból. Mint fogalmazott, az új megközelítéssel Bartók darabja eseteként úgy szólalnak meg, mintha egy nagyon finom dzsesszdalt hallana népzenei kísérettel a közönség.

 Az eredeti népzenét és komolyzenét vegyítő koncerten Gera Dorka, Herczku Ágnes és Pál Eszter énekel, hegedűn Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, míg zongorán Czébely Beáta, Djerdj Tímea és Nagy Péter működik közre, emellett színpadra lép Pál István Szalonna és bandája is.

Forrás: MTI