Film ajánlók

A tizedes meg a többiek

Április 28-án 21:05-től az M5 műsorán!

Magyar filmvígjáték (ff.) (Feliratozva teletexten)

A film egyike a legsikeresebb magyar vígjátékoknak. A tizedes és társai a II. Világháborúban egy olyan helyen próbálják meg túlélni a vészterhes időket, ahol az oroszok már a spájzban vannak, míg a németek az ebédlőben ütnek tanyát. Molnár tizedes, az ügyeskedő kisember, Albert a hibátlan modorú inas és a többi katonaszökevény Grisával, a megmentett orosz katonával együtt túljárnak mindenkinek az eszén, hogy végül partizánként folytassák pályafutásukat.

A film 1965-ben a Magyar Játékfilmszemlén a társadalmi zsűri fődíját és a szakmai zsűri rendezői különdíját kapta, valamint Sinkovits Imre a legjobb férfialakítás díját.
1966-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, 1968-ban pedig beválasztották az első “Budapesti tizenkettő” közé, 2012-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által választott 53 magyar film közé.

Forgatókönyvíró: Dobozy Imre, Szász Péter;
Zene: Sárközi István;
Operatőr: Pásztor István;
Rendezte: Keleti Márton
Szereplők: Sinkovits Imre (Molnár tizedes), Darvas Iván (Gálffy Eduard), Major Tamás (Albert), Pálos György (Szíjjártó), Márkus László (Obersturmführer), Agárdi Gábor (Levente parancsnok), Kozák László (Gáspár), Szabó Gyula (Fekete), Cs. Németh Lajos (Grisa), Ungváry László (Barkányi), Horváth Tivadar (Gutnacht), Bánhidi László (Suhajda Pál), Iglódi István (autószerelő)